Postavte si s dětmi třeba ............hrad

Je hezké, když si děti staví ze stavebnic nejrůznější stavby, modely nebo postavy. Víte, že  si mohou zkusit stavět budovy „doopravdy“?

                              Aby si mohly Vaše ratolesti vyzkoušet práci opravdových zedníků, budou k tomu potřebovat maltu, stavební materiál (cihly, překližky), zednickou lžíci, káď na míchání malty, vodu a velkou dávku vlastní fantazie. Mohou ale také využít přichystaný plán, kde je vyobrazeno, jakou cihlu mají kam položit.

         K vyzkoušení stavby hradu jsme vyzkoušeli kreativní sadu Stavíme hrad od Albi. Obsahuje asi 358 komponentů – nejrůznějších malinkých cihliček. Dále sáček s maltou, kterou jsme nasypali do kádě a smíchali s vodou. Vznikla kašovitá hmota, kterou bylo třeba nanášet na cihly a spojovat je. K tomu slouží miniaturní zednická lžíce. Těm, kdo se pokusí sadu také vyzkoušet, musím doporučit, aby cihly nejprve namočili do vody, jinak malta na nich nedrží. Použili jsme nejrůznější skleničky a štamprlata, do nichž jsme cihly předem namáčeli.

          Obsah sady i plánek najdete na připojených fotografiích. Mokré cihly jsme přikládali na vyobrazený plánek, spojovali maltou a postupně nám pod rukama rostla věžička. Vytvořit můžete samozřejmě jakoukoli stavbu. Věžičku jsme nechali poté asi 12 hodin zasychat.

           Výhodou je, že sadu můžete používat opakovaně. Stačí asi na 7 minut ponořit stavbu do vody, snadno se rozpadne a můžete začít stavět znovu...

          Jako velmi pozitivní shledávám na stavebnici, že si děti mohou vyzkoušet, jak složité může být postavit opravdovou budovu. Cihly je třeba stavět na sebe určitým způsobem, aby se stavba hned nerozpadla. Také zasychání je dlouhodobý proces a je třeba určité dávky trpělivosti. Stavebnice je určena pro děti od osmi let, s čímž úplně souhlasím. Doporučila bych ji chlapcům, kteří mají rádi práci s drobným materiálem, pracují pečlivě a vydrží pracovat na stavbě i několik hodin. Stavět mohou klidně sami, ale bylo by vhodné, kdyby jim rodiče přitom dělali jakýsi „stavební dozor“.

Autor: Martina Mičková | pondělí 3.3.2014 17:07 | karma článku: 6,55 | přečteno: 272x
  • Další články autora

Martina Mičková

Auto jako zákusek

26.5.2024 v 15:16 | Karma: 6,74

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 4,62

Martina Mičková

Život ve stavu beztíže

24.3.2024 v 18:41 | Karma: 4,80