Pohádkové příběhy z chorvatštiny, znáte je?

Také v Chorvatsku píší autoři pěkné pohádky, jen nejsou u nás tolik známé. Tu o dvou naprosto odlišných myšácích si určitě zamilujete!

Nakladatelství Informatorium jsem měla spojeno s vydáváním převážně středoškolských učebnic a odborné literatury. Velmi mě potěšilo, když jsem se na internetu dočetla o tom, že začalo od září tohoto roku vydávat také dětskou literátu pro nejmenší čtenáře, dokonce již od tří let. Tyto publikace mě zaujaly zejména tím, že jsou přeloženy z chorvatštiny, což není na našem knižním trhu obvyklé. A jak se nakladatelství k chorvatské spolupráci dostalo? Okouzlila ho nabídka chorvatského nakladatelství KAŠMIR PROMET na knižním veletrhu dětské literatury v Bologni, kde se těšilo obrovskému zájmu návštěvníků. Důkazem toho je fakt, že licenční práva na řadu svých titulů prodalo nakladatelství už do více než dvaceti zemí světa v různých světadílech. Vůbec se tomu nelze divit, jelikož dvě knihy, které jsem se svými dětmi přečetla, nás doslova nadchly.

           Samotný název knihy Vesnická a městská myš dává tušit, že bude o dvou myškách z různých prostředí. Je tomu tak, ale způsob, jakým jsou nejmenším čtenářům rozdíly mezi městskou a vesnickou myší předestřeny, musí nadchnout všechny pedagogické pracovníky i rodiče věnující se svým ratolestem. Naprosto nenásilně je v příběhu vylíčen poklidný život myšáka Lojzíka a uspěchaný životní styl městského bankéře Lexíka. Jelikož jsou to bratranci a neviděli se skoro deset let, dojde k jejich setkání… jak dopadne, to vám prozrazovat nebudu. Autorem knížky je Kasmir Huseinović. Příběh mohou děti povyprávět i díky nádherným ilustracím Andrey Petrlik. Ty zobrazují základní rozdíly mezi myšáky – vesnický Lojzík má na sobě kalhoty „zahradníky“ a v rukou drží mrkev, „kravaťák“ Lexík prakticky neodkládá svůj mobil a disponuje i hands-free.

              S naprosto stejně lákavými a originálními ilustracemi se můžete setkat i v knize nazvané O cvrčku a mravenci a jiné bajky. Známé Ezopovy bajky převyprávěl autor Kasmir Huseinović. V publikaci na vás čekají tři bajky: O cvrčku a mravenci, Teta Liška a paní Čápová, Havran a liška. Zvířecí hrdinové, kteří se chovají a jednají jako lidé, přinášejí dětem mravní ponaučení.

                  Obě knihy jsou určeny dětem od tří let. Jsou zábavné, ukazují malým čtenářům pohádkové příběhy, v nichž jsou hlavními hrdiny zvířátka a vedou je k zamyšlení, co je správné a co nikoliv. Věřím, že potěší mnoho malých dětí i jejich rodičů.

Autor: Martina Mičková | neděle 2.11.2014 22:30 | karma článku: 3,35 | přečteno: 151x
  • Další články autora

Martina Mičková

Auto jako zákusek

26.5.2024 v 15:16 | Karma: 6,74

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 4,62

Martina Mičková

Život ve stavu beztíže

24.3.2024 v 18:41 | Karma: 4,80