Pate píše blog

Strýček nebo pták? Jak vypadá oblastní plavecký šampion? Kdo je Karoliina? Kolik má vlastně Pate tatínků? Zmatek nad zmatek , ale děj knihy do sebe náramně hezky zapadá.

Pokud jste četli knižní sérii o holčičce Elle a oblíbili jste si hlavní hrdiny těchto knih, měli byste vědět, že v tomto roce vyšla v nakladatelství Portál kniha Koumákův blog. V této publikaci se budete moci překvapivě setkat s Tiinou, Hannou, Samppou, Patem a dokonce i s Provokatérem. Jelikož publikaci napsal finský spisovatel Timo Parvela , tak tento fakt až tolik překvapující není. Jeho počinem je právě série knih o Elle. Ve srovnání s Ellou, v níž všechny postavy vystupují „naživo“, v Koumákově blogu se s nimi setkáváte pouze on –line v komentářích na blogu. To knize ale vůbec neupírá na vtipnosti, ba právě naopak.

Výjimku tvoří pouze hlavní postava – Pate, který svůj blog píše. A proč píše právě blog?

Od pana učitele dostal blok, aby si do něj o prázdninách psal svůj deník, ale zamíchal se do toho jeho kamarád Tuukka.Ten mu „pomohl“ blok vyhodit do koše a založit supertajný internetový blog. Ten je tak „tajný“, že k jeho článkům přispívají svými komentáři všichni Pateho spolužáci. A tak se prostřednictvím blogu dozvídáme, že k Patemu přijíždí na návštěvu strýček Teemu. Pate ale nejprve pochopí, že má přijet emu, což je jakýsi druh pštrosa. Nachystá se tedy na příjezd tohoto velkého ptáka, jeho fantazie nezná mezí a strýčka ukládá do postele připomínající spíš hnízdo vystlané senem a větvičkami. Strýček má ale také své „mouchy“ a tak se děj rozjíždí na plné oprátky. O dobrodružství není ani v této knize slavného finského autora nouze.

Timo Parvela je původní profesí učitel, píše knihy jak pro děti, tak pro dospělé. Jeho publikace byly přeloženy do více než třiceti jazyků a získal za ně řadu ocenění. Ve Finsku i u nás doma je tento spisovatel nepopiratelnou hvězdou.

Vtipné černobílé obrázky.
Strýček.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martina Mičková | pondělí 21.6.2021 10:08 | karma článku: 6,02 | přečteno: 160x