PAS aneb chcete znát nejnovější poznatky o dětském autismu?

Pozorujete nápadnosti v chování svého dítěte? Jste bezradní a máte pocit, že veškeré vaše výchovné metody selhávají? Jste okolím považováni za neschopné zvládnout svého „rozmazleného“ potomka? Uvažujete o tom, že by mohlo mít PAS?

Nejprve bych si dovolila osvětlit, co tato zkratka znamená. Jde o nejzávažnější poruchu dětského mentálního vývoje a její celý název zní porucha autistického spektra. Projevuje se celou řadou příznaků, nemusí být v žádném případě přítomny všechny. Rodiče si mohou všimnout například krátkodobějšího očního kontaktu, nezájmu o společnou hru, opožděného vývoje řeči a nedostatečné neverbální komunikace, stereotypních činností, nepřiměřených reakcí na běžné zvuky, fascinací dítěte určitými předměty a tak dále.

         Možná se vám dostala do rukou starší kniha Extrémní osamělost. Poznatky se od té doby zněkolikanásobily a vyšla první česká mezioborová monografie o dětském autismu nazvaná Dětský autismus, letos již ve druhém, doplněném vydání. Přepracovány byly zejména kapitoly o genetice a farmakoterapii. Publikaci vydalo nakladatelství Portál. Jejími autory jsou náš přední pedopsychiatr Prof.MUDr.Michal Hrdlička,CSc. a odborník v dětské neurologii a epileptologii Prof.MUDr. Vladimír Komárek,CSc.

           V první kapitole je popsána historie tohoto postižení, jsou zde vysvětleny některé omyly a mýty s poruchou související. Obeznámí vás se základní terminologií.Ve druhé části nazvané Neurobiologický model postižení se zabývá autistickou poruchou z hlediska vývoje lidského mozku a dysfunkce limbického systému. Třetí část, Psychologický model postižení, ukazuje základní psychologické teorie snažící se vysvětlit postatu postižení( Koncepce teorie mysli, Teorie centrální koherence…).Za stěžejní považuji čtvrtou část, která popisuje Klinický obraz dětského autismu. Dočete se v něm epidemiologii, základní symptomy dětského autismu a základy diagnostického procesu, což může napovědět, zda vaše obavy stojí za pozornost. V pátém oddíle, Diferenciální diagnostice pervazivních vývojových poruch z hlediska psychiatra, jsou představeny jiné pervazivní vývojové poruchy – atypický autismus,  Aspergerův syndrom… v šesté kapitole je popsána diagnostika z hlediska neurologa. V knize jste odkazováni také na webové stránky APLY, kde jsem sice již nenašla zmiňovaný dotazník, ale stránky mohou rodiče přivést na správnou „stopu“a další portál o autismu.

                  V publikaci nechybí několik příběhů dětí s autistickými projevy i užitečný adresář společností zabývající se autismem. Myslím, že kniha Dětský autismus může být přínosem nejen pro rodiče autistických dětí, rodiče dětí s nápadně „jiným“ chováním, jejich učitelů a vychovatelů, ale i pro studenty speciální pedagogiky, kteří se tímto postižením zabývají.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martina Mičková | pondělí 24.11.2014 21:10 | karma článku: 4,51 | přečteno: 131x