Občanskoprávní průvodce pro děti

Vysvětlit dětem, jak funguje stát, ve kterém všichni žijeme a jaká má pravidla, není jednoduchý úkol. Přesto ho mají všichni, kdo vychovávají děti. Pomoci jim může televize, internet, letáčky, besedy s policisty nebo třeba knihy.

Srozumitelných knih, které se zabývají takovouto tematikou není na trhu mnoho. Dostala se mi do rukou kniha Jak se dostat z maléru, což je Občanskoprávní průvodce pro děti od 8let.

Jeho autorkou je Petra Štarková - česká psycholožka, publicistka a spisovatelka. Napsala řadu fantasy příběhů pro děti, ale také hodně odborných a populárně naučných článků. Je soudní znalkyní v oborech psychologie. Knihu vydalo nakladatelství Portál.

   Kniha je pro větší přehlednost rozdělena na oddíly podle tří barev: V oranžovém obrazci je napsán poutavý příběh. Jeho hrdiny jsou kluci Standa, Roman a Štěpán. Rodina jednoho z nich je v pořádném maléru a tak se děti na tomto příběhu dozvěděly, co znamená exekuce, co jsou sociální služby, jak to vypadá u soudu a jaké mohou nastat tresty za porušování zákona. V zeleně zabarveném útvaru jsou vysvětleny základní informace týkající se probíhajícího příběhu. Modrý rámeček je určen pro nejzvídavější čtenáře a obsahuje složitější informace.

Rozdělení částí knihy podle barev.

Ukázka z modře zabarveného odstavce:

Dlužník je osoba, která někomu dluží.

Věřitel se říká tomu, kdo peníze půjčuje.

Splátka jsou půjčené peníze rozpočítané na menší obnosy. Někdy si lidé půjčí tolik peněz, že není v jejich silách vrátit je všechny najednou. Vrací je tedy po částech – stejnou částku každý měsíc. A těm částkám říkáme splátky.(str. 30)

Mé děti ocenily, že je na konci kapitol zařazen vtip a kulturní okénko. Na vtipy se v každé kapitole těšily a kulturní okénko jim doporučilo literaturu nebo nějaký televizní pořad, který se vztahoval k tématu.

 

Barevné veselé obrázky lákají k plnění úkolů s občanskoprávní tématikou.

Kniha má pevnou vazbu a je vytištěna na pevnějším lesklém papíře. Budou –li si v ní děti chtít listovat (věřím, že k některým tématům se budou vracet a nalistovávat je častěji, stejně jako mé děti), tak se snadno nepokrčí.  Knihu bych doporučila nejen dětem od osmi let, ale všem zodpovědným rodičům, prarodičům a vychovatelům, kteří se výchovou dětí zabývají.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martina Mičková | pondělí 5.4.2021 12:33 | karma článku: 7,02 | přečteno: 196x
  • Další články autora

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 0

Martina Mičková

Život ve stavu beztíže

24.3.2024 v 18:41 | Karma: 4,80

Martina Mičková

Královské město Olomouc

16.3.2024 v 20:26 | Karma: 12,44