O klukovi, který se chtěl stát vynálezcem

Pokusy v kuchyni, dobrodružný příběh o zvídavém chlapci i určování času. To všechno se ukrývá v jedné knížce, kterou jsme právě dočetli.

Štěpán je velmi bystrý chlapec. Zajímají ho technické věci, které rád rozebírá. Za nejbáječnější místnost v domě považuje dílnu, v níž se s tatínkem učí, jak zacházet s nářadím. Maminka se snaží nezůstat ve vzdělávání synka pozadu, a proto mu ukazuje zajímavé pokusy v kuchyni, které Štěpánka samozřejmě také baví. Není proto divu, že na otázku, čím by chtěl být, bez váhání odpovídá: „Budu vynálezcem!“

Zábavná kniha popisující Štěpánův zápal pro vědu nese název Štěpánův podivuhodný stroj.

Napsala ji známá česká spisovatelka dětské literatury Zuzana Pospíšilová. Publikaci vydalo nakladatelství Portál. Kromě zábavných pokusů se v ní děti dočtou o Štěpánkově prázdninovém pobytu u dědečka a babičky. Dědeček má doma na stěně starožitné hodiny. Co myslíte, že se stane, když se takový kluk ocitne sám v noci s takovými velkými pendlovkami? A jaké tajemství se skrývá u prarodičů na půdě? Víc nebudu prozrazovat, kdyby si některé z dětí chtělo knihu přečíst.

Kniha je určena pro předškolní děti nebo pro čerstvé školáky, kteří mají rádi nejrůznější stroje  a rádi si čtou s rodiči. Mimo jiné příběh o Štěpánovi dětem nenásilně a hravou formou osvětluje základní terminologii spojenou s určováním času - malá a velká hodinová ručička, časové úseky ciferníku a další vědomosti spojené s určováním času.

Nás doma kniha neobyčejně bavila. Zkusili jsme si udělat i nějaké pokusy, například ten s rozpouštěním kostky ledu u maminky v kuchyni. Kniha se mně i mým dětem velmi líbila.

Náš pokus inspirovaný knížkou.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martina Mičková | středa 10.11.2021 10:09 | karma článku: 5,22 | přečteno: 160x