Není odpad jako odpad

Porodnice, porodní asistenti, nová zvířata. Řeč je o unikátní kovové zoo, která vznikla na Moravě a má co ukázat.

Přiznám se, že před návštěvou Kovozoo jsem měla představu několika desítek různě velkých kovových zvířat vyrobených z nepotřebného odpadu vystavených na několika metrech čtverečních. Místo toho jsem uviděla stovky zvířat v životní velikosti s cedulkami a popisem toho, kde zvíře žije, jak je velké, jakou má ve skutečnosti hmotnost, co je jeho hlavní potravou…zkrátka vše důležité o daném živočichovi, jako v zoologické zahradě se skutečnými, živými zvířaty. Kovová zvířata jen nepotřebují žádný elektrický ohradník a zvířata nemusí být ošetřovateli pravidelně krmena. Neznamená to ale, že by se o ně nikdo nestaral. Dojde-li k nějaké poruše, v areálu se nachází budova, ve které dochází k léčení a regeneraci kovových zvířat, tak zvaná porodnice KOVOZOO. V ní také nová zvířata vznikají.

Po Kovozoo jezdí unikátní silniční vláček s příhodným názvem STEELINKA. Během jízdy jsme se dozvěděli vše důležité o recyklaci a provozech firem REC Group od mašinfíry. Na závěr nám pustil i vtipnou písničku Jede jede Steelinka, která pobavila velké i malé návštěvníky.

Nad celým areálem se tyčí maják Šrotík, který jsme si nechali na závěr.

Místo, kde dochází ke spojení ponaučení a zábavy, to je KOVOZOO. Tuto netradiční zoologickou zahradu najdete v zrekonstruovaném areálu bývalého cukrovaru ve Starém Městě u Uherského Hradiště. Já jsem byla z návštěvy naprosto unešená a nejde než ukázat fotografie, jak někteří kreativní lidé dokáží naložit se zdánlivě nepotřebným odpadem.

Steelinka.
Dikobraz.
Gepard štíhlý.
Krokodýl mořský.
Lenochod tříprstý.
Mrož lední.
Muflon evropský.
Plameňák karibský.
Prase divoké.
Rejnok manta.
Želva sloní.
Žirafa síťovaná.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martina Mičková | neděle 10.7.2022 19:51 | karma článku: 10,11 | přečteno: 257x