Není nad klasiku

          Každá doba má své hity, které se vynoří a postupem času zase pozvolna odezní. Je tomu tak i u knížek. U starších dětských čtenářů momentálně „letí“ například Deník malého poseroutky či Simpsonovi, u mladších čtenářů třeba Chaloupka na vršku nebo Prasátko Peppa. Knihy, které jsou doslova „stálicí“ na knižním trhu a nevycházejí z módy, jsou nejrůznější publikace o Krtečkovi. Tuto postavičku najdete jak v dětské beletrii určené pro děti do deseti let, tak v leporelech pro batolata.

Ráda bych vám představila tři malá čtvercová leporela, v nichž právě Krteček hraje hlavní roli:

Krtek a zvířátka na dvoře

Krtek a zvířátka v přírodě

Krtek a zvuky kolem nás

Všechna tři uvedená leporela vyšla v nakladatelství Fragment. Mají čtvercový rozměr deset krát deset centimetrů. V leporelech, která mají v názvu zvířátka, se děti setkají s Krtečkem jen na dvou stranách – je na přední straně a na následující, kde radostně zdraví malé čtenáře slovy „Ahoj kamarádi!“. Na dalších stranách je na každé straně jedno zvířátko. V publikaci Krtek a zvířátka na dvoře děti najdou kozu, kohouta, slepici, kuře, prase, berana, krávu, koně, kočku, psa, králíka a husu. Knížečka Krtek a zvířátka v přírodě ukazuje nejznámější živočichy z lesa i od vody, jako je zajíc, ježek, žába, sova, housenka, čáp, medvěd, motýl, liška, veverka, šnek, labuť, ryba a myš.

Nejoblíbenější z těchto tří leporel je pro mé děti Krtek a zvuky kolem nás. V této knížce najdou čtenáři Krtečka na všech šestnácti stranách a navíc si mohou vyzkoušet, jaké jednotlivé předměty, které oblíbená postavička používá, vyluzují zvuky. Budík dělá tik ťak, déšť kape kap, kapy, kap, mašinka jede ššš hůůůů… za asistence dospělých si tak děti užijí s tímto leporelem spoustu zábavy!

Díky tvrdým deskám a nádherným ilustracím malíře Zdeňka Milera jsou knížečky vhodné pro úplně nejmenší čtenáře. Doporučený věk je již od jednoho roku. Mému synovi se obrázky líbí natolik, že si je prohlíží stále dokola. Věřím, že Krteček zůstane oblíbenou postavičkou i pro další generace.

 

Autor: Martina Mičková | úterý 25.11.2014 19:50 | karma článku: 0 | přečteno: 73x
  • Další články autora

Martina Mičková

Auto jako zákusek

26.5.2024 v 15:16 | Karma: 6,74

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 4,62

Martina Mičková

Život ve stavu beztíže

24.3.2024 v 18:41 | Karma: 4,80