Nejznámější Popelka na světě

je jistě ta naše. Libuše Šafránková v roli Popelky obletěla celý svět a na televizních obrazovkách se s ní setkáváme zejména v čase vánočním.

Publikace Tři oříšky pro Popelku vyšla letos v nakladatelství Omega u příležitosti jedenačtyřicátého roku od premiéry snímku. Má podtitul Příběh legendárního filmu a jeho hrdinů. Pokud patří tato pohádka mezi vaše nejoblíbenější, kterou si v době Vánoc neodpustíte, pak pozorně čtěte.

        Kniha neobsahuje pohádku ke čtení pro děti na dobrou noc. Její děj je sice popisován, avšak v souvislostech s hereckými osobnostmi a natáčením. Publikace přibližuje milovníkům pohádky skutečné profily a životopisná data herců a dabérů, zajímavosti z míst, kde natáčení probíhalo, poskytuje exkluzivní rozhovory s režisérem i některými herci a podává informace také o tom, odkud pocházely kostýmy. Text je prokládán černobílými i barevnými fotografiemi Jaromíra Komárka, oficiálního fotografa filmu. Některé z nich dosud nebyly nikde publikovány.

           Dočtete se takové zajímavosti, o nichž jste možná neměli dosud ani tušení. Ústřední postavou knihy o legendárním filmu je pochopitelně Popelka alias Libuše Šafránková a režisér filmu Václav Vorlíček. Překvapilo mě, že původně měla Popelku hrát jiná herečka, nebudu ale prozrazovat která. Nakonec roli dostala křehká Libuše Šafránková, jež za sebou měla zatím jen jednu větší roli ve filmu Babička. Popelka jí ale byla doslova „ušitá na míru“ včetně scén, kdy měla jezdit na koni. Její posed i jízda na Juráškovi působí zcela přirozeně. S jízdou na koni neměl zkušenosti její herecký partner Pavel Trávníček, který se tomu musel naučit. Málokdo ví, že díky silnému moravskému přízvuku musel být dokonce předabován. Film Tři oříšky pro Popelku ho nakonec vynesl na titulní strany časopisů, stal se idolem dívčích srdcí a zaručil mu role princů i v několika dalších pohádkách. Jelikož byl film natáčen v německé koprodukci, nechybí ani informace o německých hercích, kteří ztvárnili krále a královnu.

               Režisér Václav Vorlíček dobře věděl, že samotné hvězdné herecké obsazení a nádherná zimní příroda nemůže zaručit filmu úspěšnost. Snažil se ho tedy okořenit humorem, což se mu dokonale podařilo. Určitě si vzpomenete na prostorově výraznou postavu Droběny z Outlova alias Helenu Růžičkovou, kterak si na zámeckém plese střihla s princem taneční scénu. V knize na vás čeká fotografie právě tohoto nezapomenutelného tanečního záběru.

               Těšit se můžete také na perličky a zajímavosti, které jsou situovány na samotný závěr knihy. Vykouzlí vám jistě úsměv na tváři. Stejně jako legendární film, který běží na televizních obrazovkách i po čtyřiceti letech a věřím, že stále poběží…

 

Autor: Martina Mičková | čtvrtek 16.10.2014 9:26 | karma článku: 3,79 | přečteno: 98x
  • Další články autora

Martina Mičková

Auto jako zákusek

26.5.2024 v 15:16 | Karma: 6,74

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 4,62

Martina Mičková

Život ve stavu beztíže

24.3.2024 v 18:41 | Karma: 4,80