Méďa představuje dětem všechny záchranářské složky

Co udělá Méďa, když uvidí tygřátko v koruně stromu? Jak se zachová při pádu zaječí holčičky z kola? Na tyto a spoustu dalších otázek vám odpoví dětské leporelo.

Pomoz nám, Méďo! je název knížky pro nejmenší, která zábavnou formou děti seznamuje se všemi složkami záchranářského integrovaného systému. Záchranářem je vždy Méďa. Tato sympatická postavička provází nejmenší čtenáře na každé straně. Pokaždé prezentuje jednu ze záchranářských postav. Nejprve Méďa přijíždí ke zraněné zaječici jako lékař. Nedaleko stojí sanitka s nezbytným vybavením. Na další straně záchranář Méďa hasí požární stříkačkou louku. Nechybí hasičské auto. Jinde se porouchá letadlo, které přistává na vodě a pro cestující přilétá Méďa v záchranářském vrtulníku. Méďa může být také policistou, jež odklání dopravu před místem, kde havarovala dvě auta. Na poslední dvojstraně je náš hlavní hrdina montérem, který spravuje motor nepojízdnému autobusu.

Víte, co je pro děti na knize nejpřitažlivější? To, že mohou samy určitými částmi knihy pohybovat! Na přední straně mohou posouvat Méďu, který sundává ze stromu vyděšené tygřátko směrem dolů k jeho mamince. Dveře sanitky na následující straně si mohou čtenáři sami otevřít a nahlédnout tak do sanitky, kde uvidí lehátko pro raněného, lékařský kufřík, nosítko, obvaz i berle. Na dvojstraně, kde hasič Méďa hasí hořící louku, mohou děti samy korigovat proud vody pomocí kolečka. To je zábava! Jinde zase po odklopení obrázku s policistou uvidí, komu ukazuje odklon cesty. Jedinou dvojstranou, na které žádnou „odkrývačku“ nenajdete, je poslední s Méďou montérem.

                  Všechny strany jsou v levé horní části doplněny jednoduchým textem, který uvádí děti do dané problematiky. Například: „Podívej, srazila se auta! Někdo musí udělat pořádek.“

Nejmenším dětem pomocí knihy můžete ukázat, kdo může pomoci, když se stane neštěstí. A tímto určitě splňuje úkol, který si autorka textu Brenda Apsley vytyčila. Knihu vydalo letos nakladatelství Fortuna Libri v edici Fortuna Junior.

Autor: Martina Mičková | pondělí 1.9.2014 20:18 | karma článku: 4,01 | přečteno: 84x
  • Další články autora

Martina Mičková

Auto jako zákusek

26.5.2024 v 15:16 | Karma: 6,74

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 4,62

Martina Mičková

Život ve stavu beztíže

24.3.2024 v 18:41 | Karma: 4,80