Když se ztratí kotě a pejsek nejde vycvičit

Děti mladšího školního věku, které mají rády zvířata, se dají namotivovat ke čtení například tím, že jim ukážete knížky, z nichž na ně hned z obálky kouká roztomilé zvířecí mláďátko. U nás doma slavily úspěch.

Příběhy o kočičkách a pejscích patří u dětí k těm nejoblíbenějším. Nakladatelská a vydavatelská agentura Nava právě takovýchto „zvířecích příběhů“ vydala již pěknou řádku. Se svými dětmi jsem přečetla jednu knihu o těžce vychovatelném štěněti nazvanou Moje nezbedné štěně a jinou z řady kočičích pojmenovanou Šmudla se ztratil. Autorkou obou publikací je anglická autorka dětské beletrie Holly Webb.

                      Šmudla je koťátko, které si osvojila rodina, do níž patří malá dívenka Olívie. A tak se kotěti ze dne na den mění domov - ze studeného útulku se dostává do domu, kde je zahrnováno láskou Olívie, její maminky, tatínka i nezbedného bratra Bena. Kotě, které pojmenují Šmudla, je natolik roztomilé a žádané, že mu neodolá ani Benův povedený spolužák Rob, který k nim přichází na návštěvu. Po jeho odchodu není Šmudla k nalezení a rozjíždí se velká pátrací akce....co a jak se přihodilo, to je náplní poutavého vyprávění, o němž se dočtete v knize Šmudla se ztratil.

                        Neméně zajímavá je knížka nazvaná Moje nezbedné štěně s podtitulem Jak na Lumpíka?. V tomto příběhu se štěně neztratí. Jeho majitelka, holčička Hela,má spíš opačný problém – díky vylomeninám, které její štěně Lumpík den co den vyvádí, má obavu, aby ho nemusela vrátit chovatelům. Hned v úvodu štěně rozžvýká jejímu bratru fotbalový míč i s podpisy hráčů, nenechávají ho klidnými ponožky ani vodítko – vše ničí. A tak ho Hela nechá zapsat do výcvikového kurzu pro psy. Zde se mi velmi líbí, že se čtenáři seznámí s různými plemeny psů i se zvláštnostmi jejich chování. Také charaktery jednotlivých postav jsou různorodé, v knize není nouze o zajímavé konflikty i jejich řešení.

                      Obě knihy bych doporučila dětem od druhých ročníků základních škol. Zaujmou je jistě i černobílé obrázky, které děj knihy doprovází. Takto staré děti si je mohou již samostatně číst, a pokud mají doma nějakého pejska nebo kočičku, o to více je budou příběhy bavit.

Autor: Martina Mičková | středa 28.5.2014 11:45 | karma článku: 3,50 | přečteno: 78x
  • Další články autora

Martina Mičková

Auto jako zákusek

26.5.2024 v 15:16 | Karma: 6,74

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 4,62

Martina Mičková

Život ve stavu beztíže

24.3.2024 v 18:41 | Karma: 4,80