James Bond jako Filip Lama

Akční film zpracovaný do dětské literatury. Jedna akce střídá druhou. Šílené akční scénky s detektivní zápletkou.

Liga odvážných lam  - Zlatá lama je název prvního dílu úspěšné série o lamích agentech. Byl vydán letos nakladatelstvím Grada v edici Bambook věnované dětským čtenářům. Je dílem oceňované a mezinárodně uznávané australské spisovatelky Aleesah  Darlisonové. Napsala přes padesát knížek pro děti včetně obrázkových knížek, románů a knižních sérií. Dlouho na sebe nenechalo čekat pokračování nazvané Liga odvážných lam  - Lama to zvládne. Obě knihy jsou psány větším písmem. Některá slova a slovní spojení jsou úmyslně zvýrazněny tučným písmem.

V obou knihách jsou ústředními postavami agenti Ligy odvážných lam: Filip Lama a jeho pomocník Leon. Jde o postavy s lidskými vlastnostmi avšak zvířecího vzezření a chování. Filip Lama velmi dbá na svůj vzhled a je zahleděný sám do sebe. Leon Lamanator je Filipův nejlepší kamarád a má zálibu v plivání, mekání a hlavně v jídle. S chutí okusuje i pohovku své šéfové Mamky Lamy. V prvním díle se zabývají krádeží vzácné sošky Zlaté lamy. Zlatá lama byla vyrobena na zakázku prvního prezidenta Lamí republiky a je symbolem celého lamího národa. Zmizela z Muzea lam. To shodou okolností připomíná slavný francouzský Louvre. Podobnost se slavnou prosklenou pyramidou zdobící hlavní nádvoří Paláce Louvre není čistě náhodná.

Úhlavním nepřítelem Ligy odvážných lam je odporný jezevec Zadkokrk se svým jezevčím komandem. Stojí za všemi těmi krádežemi a loupežemi právě on?

 Spisovatelka použila v textu spoustu výrazů se základem slova lama – například agenti se vozí v autě zvaném lamaborghini, Filip jezdí na Balamské ostrovy...

Obě knihy jsou velmi akční a autorka nešetřila svou bujnou fantazií. Knihy bych doporučila dětem, které mají rády akční filmy a divoké zápletky.

 

Na obrázku šéfová Mamka Lama.
Ukázka z navazující knihy Ligy odvážných lam  - Lama to zvládne.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martina Mičková | úterý 5.10.2021 22:41 | karma článku: 4,66 | přečteno: 142x