Jak to udělat, aby děti nejen četly, ale také věděly, o čem čtou...

     Pomoci by mohl pracovní sešit nazvaný Čtu a vím o čem. Je vtipný, motivující, nápaditý a určitě vaše děti zaujme. Nevěříte? Zkuste to!

 První část pracovního sešitu obsahuje čtrnáct jednostránkových příběhů se zajímavou zápletkou. V každém z nich je podtržena jedna vybraná věta. Důvod se dozvíte později. S pohádkami se pracuje tak, že je malý čtenář nejprve co nejpozorněji přečte. Poté plní doplňující cvičení na protější straně, která se vztahují k právě přečtené pohádce/příběhu. Součástí doplňujících cvičení je tabulka, v níž má dítě vybrat správnou odpověď ze tří možných tvrzení. Tím si ověří, zda správně rozumělo čtenému textu. Políčko se správnou odpovědí má vybarvit. Pokud vymaluje správná políčka, vyjde mu tajenka. Tajenku má poté přepsat na uvedené místo, kde bude dávat smysl. Na úplný závěr na malého čtenáře čeká vybarvování nebo dokreslování podle jedné výše zmíněné podtržené věty v textu pohádky. Malý čtenář si tak procvičí porozumění textu, logické myšlení, soustředění, paměť i grafomotorické dovednosti.

         Součástí druhé části pracovního sešitu jsou nejrůznější úkoly. Děti vybírají správné odpovědi, přiřazují předměty k daným objektům, dokreslují obrázky podle zadání... společným jmenovatelem je nutnost správného porozumění textu. Tuto schopnost si v sešitě procvičují zábavnou formou. Na fotografii vidíte spousty autíček. Pod každým se děti dočtou, kdo v něm jede a co má rád nebo kam se potřebuje dostat. Například paní Vránová potřebuje vrátit půjčené knihy a půjčit si nové. Uprostřed strany je množství budov ( nemocnice, stadion, restaurace...). Dítě má spojit autíčko se správným cílem. Zadané úkoly jsou pro děti zajímavé, své potomky jsem nemusela do ničeho tlačit, pracovali naprosto nenuceně. Svou roli sehrály určitě i vtipné ilustrace samotné autorky pracovního sešitu Ivy Novákové. Tato úspěšná výtvarnice vytvořila a publikovala množství autorských knížek rozvíjejících dovednosti předškoláků a dětí mladšího školního věku. Možná znáte její předchozí úspěšný titul Víš, co čteš? Pracovní sešit vydalo letos nakladatelství Portál.

http://obchod.portal.cz/vis-co-ctes-/

Autor: Martina Mičková | úterý 18.3.2014 20:36 | karma článku: 0 | přečteno: 63x