Jak pomoci dětem s nočními můrami

aneb jak zařídit, když nás něco trápí.„Běž spát, dneska už se ti to zdát nebude. A nebreč. Neboj a jdi do postele...“  Tak takto určitě NE!  

Jsou děti, jejichž sny mají natolik děsivý obsah, že pouhá uklidňující slova rodičů nestačí. Je zapotřebí zvolit metodu, která dětem může pomoci. A právě o jedné takové je kniha nazvaná Toníkův zlý sen... a jak mu s ním babička pomohla. Zabývá se neobvyklým tématem nočních můr u dětí. Na hlavním hrdinovi ukazuje, jak jej noční můra trápí, bezradnost rodičů a babiččin terapeutický postup. Toníka v noci pronásledují obrovské náklaďáky.

Večer se Tonda bál jít spát. Jednou, když mu maminka dávala pusu na dobrou noc, jí povídá:

„Já nebudu spát vůbec. Budu vzhůru celou noc, aby se mi znovu nezdál ten ošklivý sen.“

„ To nemůžeš,“ odpověděla maminka. „ Musíš přece spinkat. Všichni musí v noci spát. Jinak by druhý den nestál za nic.“

„To je mi jedno, stejně budu vzhůru celou noc,“ prohlásil Toník rozhodně.

Brzy nato stejně usnul, ale zlého snu se bál tak, že kdyby to bylo jen trochu možné, bránil by se spánku celou noc.

Kniha je dílem finského psychiatra a terapeuta Bena Furmana. O jeho úspěšnosti svědčí i to, že má ve Finsku svůj televizní pořad.

Ilustrace Mathiase Webera jsou velmi výrazné. Většina obrázků je celostránkových. Hezky doprovázejí příběh a dětem názorně ukazují, jak se Toník cítí.

Pro zvídavé rodiče je jistě zajímavé čtení zařazené na konci knihy. Obsahuje informace o tom, co jsou noční můry a jak se s nimi dá pracovat.  Knihu vydalo v tomto roce nakladatelství Portál.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martina Mičková | čtvrtek 16.7.2020 12:15 | karma článku: 6,84 | přečteno: 166x