Jak jsme fantazírovali

Vymysleli jsme si planety. Na chvíli jsme se ponořili do vlastní fantazie a vytvořili věci takové, jaké bychom si je přáli.

Při přečtení názvu knihy O kouzelném semínku mě napadlo, že v ní bude spousta ilustrací od semínka po bylinu, které dětem ukáží, jak rostlina roste. Po začtení do anotace jsem byla vyvedena z omylu. Inspirativní publikace pro děti předškolního a mladšího školního věku je založena především na překrásných a motivujících ilustracích doplněných jednoduchými, avšak pečlivě volenými otázkami. Díky nim děti samy rozvíjejí a vyprávějí příběh o kouzelném semínku, nalezeném na cizí planetě. Kombinace ilustrací a otázek pomáhá dětem, aby se mohly vydat na cestu do vlastní fantazie, aniž by byly někým ovlivňovány a směrovány. Otázky vymyslela autorka Olga Zemanová a obrázky namalovala Hana Klímová.

Knihu vydalo nakladatelství Portál v roce 2017.

Vymysleli jsme si a namalovali s dětmi planety. Ptala jsem se jich podle návodných otázek, čím je jejich planeta pozoruhodná, jak se na ní žije a jak se na ní cestuje. Na vše mi dokázaly odpovědět. Autorky hned v úvodu připomínají, že neexistuje žádná špatná odpověď. Ponechala jsem dětem tedy jejich nápady a výsledkem byly krásné, nápadité planety, fantastické cestovní kufříky i neskutečně propracované psací potřeby.

Knihu bych doporučila pedagogům jako podklad pro jejich práci s dětskou fantazií.

Výsledkem byla například lízátková nebo kočičí planeta.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martina Mičková | úterý 16.1.2018 20:57 | karma článku: 8,62 | přečteno: 162x
  • Další články autora

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 0

Martina Mičková

Život ve stavu beztíže

24.3.2024 v 18:41 | Karma: 4,80

Martina Mičková

Královské město Olomouc

16.3.2024 v 20:26 | Karma: 12,44