Jak jsme doma vyráběli šperkovnice

Máte holčičku? Je parádnice? Povalují se u vás doma na různých místech sponečky a gumičky? Pokud odpovídáte třikrát ano, pak je tento článek určen přímo vám.

Šperkovnice si můžete vyrobit klidně i doma. Ráda vám ukážu, co jsme k jejich výrobě potřebovali a jak nám to šlo. Vycházeli jsme z kreativní sady od Albi nazvané Šperkovnice aneb Vyrábíme ze sádry. Na první fotografii si můžete prohlédnout, že obsahuje 2 formy na odlévání sádry, akrylové barvy, štětec, lepidlo, sadu třpytek a „drahokamů“, pytlík sádry v prášku a návod.

            Nejprve jsme si umíchali sádru. Hladkou směs bylo třeba nalít do dvou formiček na sádru. Formičky jsme nechali několik dní schnout na suchém místě. Teprve po 2 -3 dnech byla sádra připravena k vyklopení. Ztvrdlé výrobky nebylo až tak snadné z formiček dostat ven, chce to velmi jemné zacházení a trpělivost, rozhodně je zapotřebí pomoc dospělého.

              Suché vyklopené sádrové odlitky jsme poté barvili přiloženými akrylovými barvami. Barvy jsou jasné a rychle schnou. Ještě před zaschnutím jsme poprášili vybraná místa třpytkami. Asi po dvou hodinách bylo možné nabarvené šperkovnice nazdobit. K tomu slouží nejrůznější kamínky, které jsme lepili lepidlem přímo na výrobek.

                Jelikož formy na odlévání sádry lze použít opakovaně, vyrobila jsem s dětmi šperkovnice hned dvě. Musíte ale počítat s tím, že pokud budete chtít, aby si děti zdobily sádrové výrobky společně, budete muset počkat o několik dní déle, než všechny všechny várky vyklopíte a budou zcela suché...

               Fantazii se meze nekladou. Ozdobit šperkovnice můžete jak přiloženými kamínky, tak vlastními korálky, zkrátka čímkoliv, co váš výrobek rozjasní. Sada je určena dětem od pěti let. S odléváním jistě rádi pomohou rodiče a fáze zdobení se bude dětem zaručeně líbit. My jsme si doma vyrobili dvě šperkovnice a už teď vím, že nebudou poslední....

 

        

Autor: Martina Mičková | neděle 23.3.2014 17:08 | karma článku: 7,43 | přečteno: 451x