Informace o odpadu

Denně lidé vyprodukují tuny odpadu. Kam všechen odpad mizí? Co se s ním děje? Nakoukli jsme pod pokličku naučné encyklopedie o odpadu a dozvěděli se mnoho informací.  

Naučná encyklopedie nazvaná Co s odpadem? popisuje, co je odpad, jak vzniká, jak se třídí a recykluje. Na první pohled mě upoutala obálka knihy, taktéž ilustrace uvnitř lahodí dětskému oku. Jsou výrazné, barevné a plné detailů. Celá kniha včetně ilustrací je dílem německé spisovatelky  populárně-naučných knih pro děti Gerdy Raidt. Kniha je novinkou nakladatelství Portál.
Publikace je určena dětem mladšího školního věku. Ty vede k zamyšlení, že není třeba kupovat neustále nové a nové věci, které se pak doma hromadí nebo se jich brzy zbavujeme tak, že je vyhodíme. Kniha velmi pěkně ukazuje, že co je odpad pro jednoho člověka, nemusí být považováno za odpad pro druhého. Publikace je plná zajímavostí ze "světa odpadu" a poukazuje i na problémy s odpady v mořích jako je například Velká tichomořská odpadková skvrna.
Děti se při četbě této encyklopedie učí, jak se vyznat v nástrahách konzumního života a jak si osvojit různé strategie, které jsou přátelštější k jejich životnímu prostředí.
Ukázka z knihy:
Když se hodně nakupuje, vydělávají prodejci hodně peněz. Různými triky se nás snaží přimět,
abychom nakupovali více, než potřebujeme a než jsme původně chtěli. Například potřebujeme jen jeden citron, ale v síťce je jich hned několik.
Také akční nabídky nás svádějí, abychom nakupovali více, než je potřeba. Hodně z toho se pak doma zkazí. ( str.53).
 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martina Mičková | pondělí 6.6.2022 8:44 | karma článku: 5,24 | přečteno: 118x