Dokreslujte, dopisujte, přemýšlejte

      Nevíte, co říct dětem, aby namalovaly? S knihou Dokreslovačky si tuto otázku vůbec nebudete muset pokládat. Přijdou na to totiž úplně samy.

        Publikace Dokreslovačky je dílem Billa Zimmermana. Tento autor se věnuje interaktivním technikám pro nácvik kreativity a sebevyjádření kresbami a slovy. Nakladatelství Portál vydalo jeho knihu Dokreslovačky pro malé i velké umělce s podtitulem Nácvik kreativity, kterou bych ráda představila.

         Kniha obsahuje celostránkové úkoly. Ty jsou všechny zaměřeny na rozvoj kreativity kreslíře. Liší se stupněm volnosti – někde je ponechána značná volnost (malíř může zcela popustit uzdu své fantazii a téměř celá strana je potom jeho vlastním dílem), jinde má třeba jen dokreslit nějaký prvek (na těchto stranách je již určitá ilustrace a kreslíř ji pouze doplní). V určitých úkolech má čtenář doplnit podle své fantazie text. Instrukce jsou stručné a jasné.

          Budu konkrétní a seznámím vás s některými cvičeními, které mě nebo mé děti zaujaly:Na jedné straně je namalován holý korpus narozeninového dortu, vy ho máte vyzdobit. V předkresleném obličeji chybí pouze vlasy a vousy, máte je dokreslit. Na obrázku jede holka na skateboardu, vašim úkolem je dokreslit překážku, přes kterou skáče.Jinde máte několik pejsků z útulku, máte je vybarvit a pojmenovat. Jinde stojí dva sněhuláci, do připravených bublinek máte vymyslet a zapsat text, o čem si povídají. Další povedené úkoly jsou vyobrazeny na fotografiích ( vyzdobení helmy nebo reklama na svůj vlastní výrobek).

          Je škoda, že kniha je malého formátu, a to A4. Určitě by byla vhodnější ve větším provedení. To je jediná chyba, kterou jsem na publikaci objevila.

         Dokreslovačky podnítí fantazii Vašich dětí. Kniha naprosto splňuje svůj záměr.  A vůbec nezáleží na tom, jestli je Vaše dítko nadané nebo ne. Publikaci mohu doporučit všem rodičům, vychovatelkám, učitelkám i vedoucím výtvarných zájmových útvarů jako perfektní inspiraci.http://obchod.portal.cz/dokreslovacky-pro-male-i-velke-umelce/

 

 

 

Autor: Martina Mičková | pondělí 17.2.2014 7:34 | karma článku: 0 | přečteno: 43x