Děti lze naučit bylinky i zábavně

„Pojď se podívat, víš, co je to za bylinku?“ Názorný způsob je jistě v pořádku, ale formou pohádky si děti pamatují léčivky i jejich účinky ještě lépe.

Začali jsme heřmánkem. Jelikož existuje jak heřmánek pravý, tak heřmánkovec nevonný, je třeba umět je od sebe odlišit. Jen jeden z nich je léčivý. Širokou škálu účinků si děti zapamatovaly celou úplně napoprvé, protože ji nevysvětloval pedagog, ale heřmánková víla. Víly a skřítkové jsou zakomponováni do každé z kapitol knihy Vílí býlí, která mi k poznávání bylinek skvěle posloužila. Vyšla letos v nakladatelství Portál a autorem je právě Radomír Socha, který pracoval jako vědecký pracovník v Biologickém centru Akademie věd v českých Budějovicích.

Publikace čtenáře kromě užitečných biologických informací seznámí s příběhem holčičky Janinky, která na půdě u babičky, jež ji vychovává, najde ve staré truhle kouzelnou knihu – starý, prastarý herbář. Ten v sobě skrývá neuvěřitelná překvapení, díky nimž se Janinka dozvídá tajemství léčivých bylinek. Dokáže pak pomoci i ostatním a uzdraví svou nejlepší kamarádku Andulku.

Knihu doprovázejí vydařené ilustrace Evy Chupíkové. Za každou kapitolou na pozorné čtenáře čekají cvičné otázky i s odpověďmi. Knihu bych doporučila dětem na prvním stupni základních škol a jejich pedagogickým pracovníkům i rodičům.

Ukázka:

„ Právě díky vysokému obsahu vitaminu C a dalších užitečných látek je dobré pít šípkový čaj hlavně v zimních měsících, kdy je tohoto vitaminu obecně nedostatek. Chrání totiž před nachlazením a virovými infekcemi.“ (str. 53)

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martina Mičková | neděle 24.9.2017 6:52 | karma článku: 12,51 | přečteno: 322x
  • Další články autora

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 0

Martina Mičková

Život ve stavu beztíže

24.3.2024 v 18:41 | Karma: 4,80

Martina Mičková

Královské město Olomouc

16.3.2024 v 20:26 | Karma: 12,44