Co vše se ukrývá v domečku... čtení pro děti už od dvou let!

Malé děti mají oblíbeny knížky plné barevných obrázků. Milují detaily a ukazují na ně. Se svým dvouletým synem jsem prostudovala leporelo, které je plné lákavých barevných ilustrací rozvedených do nejmenších podrobností.

O čem obrázky jsou? O jedné rodině žijící ve velkém rodinném domě se zahradou. Od této skutečnosti je odvozen i název knihy: Byl jeden domeček. Jmenují se Broučkovi. Rodinu tvoří maminka, tatínek a dva sourozenci – starší Anežka a mladší Vítek. Mají psa Ferdu a kočku Micku. Na jednom z obrázků je namalována babička Boženka. Děti si tak během čtení opakují pojmenování členů rodiny a jejich nejfrekventovanějších domácích mazlíčků.

Na osmi celostránkových ilustracích je vyobrazen nejen dům z celkového pohledu, ale také jednotlivé místnosti. Nejmenší čtenáři se dopodrobna mohou seznámit s tím, co mají Broučkovi v kuchyni, dětském pokojíčku a obývacím pokoji. Přitom nezůstávají jen u pouhého prohlížení ilustrací, ale kniha obsahuje na každé straně i úkoly, které mají plnit. A tak ukazují, co kdo z členů rodiny Broučkových právě dělá, přiřazují vyjmenované předměty do místností, kam patří, pojmenovávají nebo ukazují předměty daných barev. Mezi zábavná cvičení patří vyhledávání věcí, které na určité místo nepatří – například kniha nebo hračky u nedělního oběda. Úkoly jsou zaměřeny na rozvoj logického myšlení a představivosti.

Poslední strana nazvaná Před spaním zobrazuje dům, v němž děti vidí oba sourozence v postýlkách. Mladší Vítek už spí pod hrajícím kolotočem, starší Anežce maminka ještě předčítá na dobrou noc pohádku. Jasně je tak ukázán věkový rozdíl a rozdílné potřeby sourozenců, které mohou pochopit už děti v předškolním věku.

          Leporelo je větších rozměrů 275x190mm. Jeho autorem je Antonín Šplíchal. Bylo vydáno nakladatelstvím Fragment. Je doporučeno dětem od dvou let věku, s čímž souhlasím. Nám se čtení o rodině Broučkových moc líbí a knihu určitě doporučuji i dalším rodičům malých dětí od dvou let až do předškolního věku.

          

Autor: Martina Mičková | středa 3.9.2014 11:11 | karma článku: 0 | přečteno: 52x
  • Další články autora

Martina Mičková

Auto jako zákusek

26.5.2024 v 15:16 | Karma: 6,74

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 4,62

Martina Mičková

Život ve stavu beztíže

24.3.2024 v 18:41 | Karma: 4,80