Čmelda s Brumdou opět přicházejí

„Na políčku v jetelíčku, tam, kde potok pramení, dobře je nám po tělíčku, zákonem jsme chráněni. Sosáčkama sosáme, bez přestání to samé...“

         Kdo by neznal jednu z ústředních písní známého televizního večerníčku Příhody včelích medvídků? Nyní opět vyšly příhody těchto sympatických čmeláčků také v knižní podobě. Stejnojmennou knihu vydalo nakladatelství Albatros. Při vyslovení sousloví včelí medvídci se mi vybaví podvečerní chvíle z dětských let, kdy jsem se nemohla dočkat, až se na obrazovce objeví Večerníček a uvede další příběhy čmeláčích sourozenců.

          Autor Jiří Kahoun má na svém kontě mnoho dětských knih. Mezi nejznámější patří právě Příhody včelích medvídků, ale možná znáte také Zvířátka z Malinové paseky, Bráška je taky ježek, O autech – Pohádky na čtyřech kolech nebo Ze zahrádky do zahrádky.

V knize Příběhy včelích medvídků najdete celkem dvacet šest krátkých, humorných a zároveň poučných příběhů. Jejich názvy mají jeden společný prvek – jsou to přídavná jména: Ubrečená, Zdravivá, Pavučinová, Strašidlová, Čtyřlístková, Medová a další. Setkáte se v nich se čmeláčky Čmeldou s Brumdou, jejich maminkou, kamarádkou Čmelinkou i obávaným Pučmeloudem.

           Pohádky jsou krátké, přečtení jedné trvá maximálně pět minut, mohou tedy spolehlivě nahradit sledování večerníčku.  Kniha je doplněna o nezaměnitelné ilustrace Iva Houfa, které k těmto příběhům patří. Pokud máte nutkání zazpívat si písničky, které ve večerníčku zazněly, ani o ně nebudete ochuzeni. Mezi pohádkami je vloženo pět známých písniček včetně notového záznamu:

Tam, kde v noci jasně svítí světlušky

Na políčku, v jetelíčku

Slunce už vysouší loužičky

Tak jsme čapli zlodějíčka

Chvátám, chvátám

Publikace je určena dětem už do pěti let a během jejích čtení se vrátí do dětských let určitě i mnozí dospělí.

 

Autor: Martina Mičková | pondělí 28.9.2015 14:25 | karma článku: 10,25 | přečteno: 707x
  • Další články autora

Martina Mičková

Auto jako zákusek

26.5.2024 v 15:16 | Karma: 6,74

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 4,62

Martina Mičková

Život ve stavu beztíže

24.3.2024 v 18:41 | Karma: 4,80