Cesta Evropou

Návštěva dvaceti evropských států, typické zvyky zemí, zvídaví sourozenci aneb jak děti rychle seznámit se zeměpisem Evropy.  

Soutěže mohou být velmi užitečné. Jedné historické soutěže se zúčastnili i Adam s Fančou, hlavní hrdinové knížky Evropa k nakousnutí. Autorkou knížky je Lenka Pecharová, ilustrátorem Lukáš Fibich. Publikace vyšla v nakladatelství Portál.

Adam a Fanča jsou dvojčata. Jejich praděda Alois patřil k nejlepším lodním kuchařům a psal si deník. V deníku líčil neuvěřitelné zážitky z cest včetně zeměpisu na talíři – nevynechal bavorské vdolečky, debrecínský guláš nebo milánské špagety. Díky starému deníku nelezenému na půdě sourozenci Adam s Fančou soutěž vyhráli. A nebyla to jen tak ledajaká soutěž! Hlavní cenou byly cesty po dvaceti evropských zemích! Létali helikoptérou s pilotem Evženem Vrtulkou a poznávali jednu zemi za druhou. Já jsem se svými dětmi létala s nimi. V každém státě jsme měli speciálního průvodce – například Belgií nás provázel reportér Tintin, po Bulharsku lev se zlatou hřívou, ve Finsku jsme měli tlumočníka mumínka, Maďarskem nás provedla mechanická hračka Rubikova kostka a ve Francii jsme měli za průvodce komiksovou postavičku Obelixe. Dozvěděli jsme se spoustu informací o každé zemi, čekaly na nás rébusy, byla představena typická jídla i prima fakta o každém státě.

Pokud jsme si nevěděli rady, na konci knihy jsme našli řešení rébusů a nápady na zeměpisné hry. Zkrátka, super „zeměpisná učebnice“ na prázdniny. Je vhodná jak pro pedagogy, tak pro rodiče zvídavých dětí.

Zdroj těchto dvou fotografií: https://obchod.portal.cz/detska-literatura/evropa-k-nakousnuti/#ukazky

Úkol z Nizozemska.
Úkol z Polska - zakroužkovat části sochy astronoma Mikuláše Koperníka.
Polsko - Mikuláš Koperník.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martina Mičková | čtvrtek 10.8.2023 20:38 | karma článku: 4,66 | přečteno: 202x
  • Další články autora

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 0

Martina Mičková

Život ve stavu beztíže

24.3.2024 v 18:41 | Karma: 4,80

Martina Mičková

Královské město Olomouc

16.3.2024 v 20:26 | Karma: 12,44