Cesta do období baroka

Barokní doba dala podobu mnoha vesnicím a městům, v nichž žijeme. Přesto, že probíhala přibližně v letech 1648 až 1740, její znaky můžeme vidět dodnes.

Odráží se například v podobě některých zámků. Barokní dobu nám připomínají i pohádkové kulisy nebo šaty princezen. Dostala se mi do rukou kniha, která mě přenesla se vším všudy do baroka. Jmenuje se Po stopách baroka v Čechách a je horkou novinkou nakladatelství Portál ze závěru loňského roku.

Nejprve se dočtete střípky z historie této doby, dozvíte se informace o náboženství v barokní době a zblízka se seznámíte s barokním uměním. Pokud si myslíte, že o historii se dá psát jen učeně a publikace o nich jsou naplněny fakty a historickými daty, pak se hluboce mýlíte. Text Martina Bedřicha je podán velmi chytlavě a zaujme i školou povinné děti. Zejména ty na druhém stupni základních škol. Zajímavosti z knihy mohou čerpat i středoškoláci. Důležitou úlohu hrají ilustrace zkušené malířky Michaely Bergmannové, které zajímavý text vtipně doplňují. Textová a obrázková část je poměrně vyvážená.

Knihu bych doporučila jako doplněk k učivu dějepisu žákům i pedagogům. V titulu vidím také poučného průvodce na cesty po místech, v nichž se baroko projevilo zvlášť výrazně.

Ukázka z knížky – kapitola Život na vesnici:

V 17. a 18. století žila ještě většina obyvatel na venkově. Zajímavé je, že hustota osídlení byla u nás mnohem vyšší než jinde v cizině. České země byly už tehdy protkány četnými silnicemi a cestami, které spojovaly vesnice, vsi i malé usedlosti. Mezi nimi se rozkládaly pole a pastviny. Překvapilo by nás, jak málo bylo tehdy lesů. Pokrývaly menší část země hlavně proto, že se na dnes zalesněných plochách dříve pásla domácí zvířata. (str. 114).

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martina Mičková | úterý 23.1.2018 20:40 | karma článku: 13,44 | přečteno: 465x
  • Další články autora

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 0

Martina Mičková

Život ve stavu beztíže

24.3.2024 v 18:41 | Karma: 4,80

Martina Mičková

Královské město Olomouc

16.3.2024 v 20:26 | Karma: 12,44