Bojnice mezi kapkami deště

Když jsou všude kolem ti teroristé, kam letos pojedeme? Zelenou dostalo Slovensko. Rozjeli jsme se do Bojnic. Úvaha: Tady bychom mohli být v bezpečí a navíc na čerstvém lázeňském vzduchu.

Co všechno se dá stihnout v Bojnicích za dva dny? Jelikož nevydržím dlouho na jednom místě a prahnu po zážitcích, chtěla jsem toho pochopitelně stihnout co nejvíc. A na dovolenou jsme se vypravili s dětmi, což má také svá omezení. Vyloučila jsem sezení v lákavých kavárničkách na promenádě, ochutnávky zákusků a večery při svíčkách. Rozhodli jsme se navštívit Muzeum pravěku v Bojnicích. Víte o tom, že Bojnice jsou považované za nejvzácnější lokalitu sídla neandrtálského člověka na Slovensku?  Prepoštskou jeskyni coby paleolitické naleziště objevil prepošt  Karol Anton Medvecký, správce bojnické římsko – katolické farnosti a archeolog – amatér. Podle něj dostala jeskyně název.

Do muzea, které je celé situované v přírodě, jsme se dostali po vydatném lijáku. Hned u vchodu nám hovorná slečna podala základní informace a vybavila děti pracovními listy s otázkami, za jejichž splnění slíbila sladkou odměnu.

V přírodním muzeu je celá řada cedulek v slovensko – anglickém jazyce. Po překročení symbolické brány jsme se ocitli v době kamenné, kdy žili v Bojnicích neandrtálci před 60 000 – 120 000 lety.  K tomu, aby pravěký lovec přežil, musel ulovit mamuta. Děti si vyzkoušely hody oštěpem na maketu mamuta s otvorem. To byl jeden z úkolů, který zaznamenaly do pracovního listu. Cestou vznikly pěkné fotky na hřbetě pravěkého nosorožce, prohlédli jsme si z dálky jeskyni s jejími pravěkými obyvateli, prošli pravěkým „výcvikovým táborem“ a kdyby nebylo těsně po dešti, určitě bychom využili i prolézačku pro děti. Nejvíc asi ukáží fotografie. Abychom v Bojnicích navštívili i další zajímavá místa, bylo nutné, abychom se alespoň na jednu noc ubytovali. Vybrali jsme penzion Maxim, který nebyl přímo v centru Bojnic, ale byl pěšky výborně dostupný a navíc měl skvělé welness, které přišlo po fyzicky náročném dni vhod. Do vířivky i do sauny jsme s sebou vzali i děti. Trochu jsme měli obavy, jak uvaříme Sunar, když na pokoji nebyla rychlovarná konvice. Personál byl super a konvice nám byla gratis dodána rychlostí blesku. Následovala noc plná blesků a další den, který jsme prožili v Bojnicích mezi kapkami deště. K tomu se ale dostanu v některém z dalších mých článků.

Promenáda v Bojnicích.
Těsně před deštěm - Bojnice.
Vchod do Muzea pravěku v Bojnicích.
Muzeum pravěku - pokladna a informace.
Spodní čelist pravěkého mamuta.
Na větvích stromů visely zavěšené lebky a kosti.
Neandrtálci měli vytrénované svaly.... Kolik skočíč ty?
Házení oštěpem na mamuta.
Penzion Maxim, kde jsme se ubytovali.
Náš pokoj - uklizený. Ještě pře dtím, než jsme ho zaplnili našimi hračkami.
U penzinu byly informace, kolik kalorií spálíme, když dojdeme do centra. Vtipné:)
Zkrátka příjemné zakončení náročného dne.
Sauna byla možná i s dětmi.

 

Autor: Martina Mičková | úterý 2.8.2016 23:10 | karma článku: 22,35 | přečteno: 1241x
  • Další články autora

Martina Mičková

Auto jako zákusek

26.5.2024 v 15:16 | Karma: 6,74

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 4,62

Martina Mičková

Život ve stavu beztíže

24.3.2024 v 18:41 | Karma: 4,80