Bílé město Bezručovo, Raduň a velké vedro

Nejteplejší den v roce, naše návštěva Opavy a okolí zámku Raduň. Stínek a osvěžení je možné najít nejen u vody.

Jednou z hlavních dominant Opavy je vysoká bílá věž Hláska. Kromě toho, že je budova v dnešní době sídlem magistrátu, tak je z ní nádherný výhled na celé město a ještě mnohem dál… V horkém dni, jakým byl i den naší návštěvy, byla prohlídka jejich expozic vítaným zchlazením. Opavské parky ukrývaly stinná zákoutí a s dětmi jsme našli i významné stromy, z nichž některé měly i více než sto let.

Jihovýchodně od Opavy leží zámek Raduň. Je to původně gotická tvrz, která byla v 16. století přestavěna na renesanční zámek. My jsme se chystali především na návštěvu oranžérie. Cestou od zámku do oranžérie jsme nemohli minout barokní sýpku z druhé poloviny osmnáctého století. Je v ní momentálně návštěvnické informační centrum a občerstvení s vynikající zmrzlinou, ledovou kávou a unikátními domácími limonádami.

Přibližně sto metrů od zámku a padesát metrů od sýpky je zámecká oranžérie. Pěkné, upravené místo plné květin a posezení, přímo se nabízející k tzv. čaji o páté. Viděli jsme jak kouzelně naaranžované vazby květin a tropické rostliny, tak i kaktusy. Na oranžérii navazuje okrasná a bylinková zahrada se sadem. Odtud se dostávají bylinky až do limonád ve zmíněné zámecké sýpce. Těm jsme opravdu nemohli odolat – nejrůznější příchutě – vybrali jsme si malinovou,  citrusovou a pomerančovou. Základem jsou sirupy vyráběné v česku, cukr v nich je z českých cukrovarů. V horkých letních dnech příjemně osvěžily. Procházka po zámeckém areálu s anglickým parkem završila náš zatím nejteplejší den v tomto roce.

Všechny fotografie v tomto článku jsou mé vlastní.

 

Jako opravdová věž...
Opavské parky.
Platan javorolistý, asi 142 let.
Raduň.
Barokní sýpka s informačním centrem i občerstvením.
Pastrva pro oči i pro žaludek.
Zámecká oranžérie.
Bylinková zahrádka s mátou.

 

Zámecký park.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martina Mičková | neděle 16.7.2023 11:19 | karma článku: 13,24 | přečteno: 276x
  • Další články autora

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 0

Martina Mičková

Život ve stavu beztíže

24.3.2024 v 18:41 | Karma: 4,80

Martina Mičková

Královské město Olomouc

16.3.2024 v 20:26 | Karma: 12,44