Běží liška, Mikroliška...

        Tentokrát nepoběží liška k Táboru, ale do vaší knihovny. A budou to dokonce čtyři lišky. Chcete vědět, o co jde? Tak si přečtěte můj článek.

Nepřehlédli jste na pultech knihkupectví malinkaté papírové knížečky o rozměrech 15 x 11 cm v šité vazbě? Mohlo by se jednat o tak zvané Mikrolišky, což je název edice „toho nejmenšího pro nejmenší“.  Patří pod nakladatelství Běžíliška. Hezký název, že? A ještě pěknější je, že vydává zcela originální knihy pro děti, přičemž klade hlavní důraz na poctivé výtvarné i textové zpracování.

            Světlo světa spatřily zatím čtyři kousky Mikrolišek: Dvě v říjnu a dvě v prosinci loňského roku. Prvním svazkem je knížečka nazvaná O PANÁČKOVI, která zaujme jak děti, tak rodiče. Jáchym chce po mamince, aby mu vyprávěla příběh o zrození a životě malého chlapečka. Zná ho už nazpaměť, což není pro něj vůbec žádná překážka, naopak ho chce slyšet stále dokola. Během čtení si děti zopakují, jak lidská bytost roste, že je větší a větší a možná se budou smát přirovnáním, která autorka Jana Šrámková v textu používá. Dospělým může ukápnout slza, když si uvědomí, že i jejich dítě roste a roste a za nějakou dobu se z něj stane dospělý jedinec, který bude vedle nich stát s hrníčkem kávy a jeho hračky budou ležet ve sklepě...

          O semaforu, který se rozhodl ukrátit si dlouhou chvíli, vypráví knížečka NEZBEDNÝ SEMAFOR. Díky jeho fórku nastal na ulici pořádný zmatek, který děti zaujme. Písnička – text autorky Šárky Krejčí zaujal a zvítězil v soutěži dětské písně Dětská nota 2014.

          Třetím svazkem je knížka KOLALA PETŘÍNSKÁ, napsala ji opět mladá spisovatelka Jana Šrámková. Znáte – li Prahu, Petřín a jeho přilehlé okolí, bude se vám moc líbit. Jelikož jsem s dětmi vyzkoušela lanovku, rozhlednu i bludiště, příběh o ztracené koale padl u nás na úrodnou půdu.

            Poslední, čtvrtým svazkem je trochu smutně laděná POHÁDKA O OPUŠTĚNĚTI autora Robina Krále. Veršovaný příběh vás zavede až do psího útulku a jak tomu v pohádkách bývá, i Opuštěně najde svůj stálý domov.

Všechny čtyři knížečky můžete dát do tašky a vzít s sebou do čekárny, do auta a jak sám nakladatel píše – do autobusu i vzducholodě. Každopádně udělají radost dospělým i dětem.

Autor: Martina Mičková | pátek 2.1.2015 16:07 | karma článku: 4,47 | přečteno: 87x
  • Další články autora

Martina Mičková

Auto jako zákusek

26.5.2024 v 15:16 | Karma: 6,74

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 4,62

Martina Mičková

Život ve stavu beztíže

24.3.2024 v 18:41 | Karma: 4,80