O jiné, ještě nehoráznější stávce

Včera se v Bruselu konala velká stávka odborových svazů proti úsporným opatřením evropských vlád, o níž široce informovala média i místní blogeři. V jejím stínu však trochu zapadla ještě jedna stávka, která se odehrála o den dříve také v Belgii. A zaslouží pozornost snad ještě větší.

Letiště Brusel Zaventem

Nejdříve k té velké stávce. Zase tolik pozornosti nevzbudila. Předáci očekávali 100 tis. účastníků, ale policie napočítala jen 56 tis. Podle "zlých jazyků" proto, že se konala ve středu, a tak se stávkování nemohlo příjemně spojit s víkendem, jak je v Belgii obvyklé. Ale to jsou jen spekulace. Zajímavé bylo, že se k ní připojili i odbory zaměstnanců institucí EU, prý ze solidarity. Na průměrně vydělávajícího občana, jemuž se o příjmech těchto úředníků ani nesní, to však musí působit jako holá drzost. Moje rozhořčení se změnilo v čistý děs, když jsem si přečetl zdůvodnění stávky. Úsporná opatření vlád prý demontují evropský sociální model a likvidují "historický kompromis mezi prací a kapitálem". Uf, zdá se, že tito odboráři jsou myšlenkově tak sto let pozadu. I nejrozšířenější argument, že obyčejní lidé nemají doplácet na záchranné balíčky pro bankéře, je veskrze pokrytecký. Mají sice pravdu, některé finanční instituce se měly nechat zkrachovat. Sami by ale první křičeli, že obyčejní lidé přicházejí o těžce našetřené úspory, pracovní místa atd.

Ještě neskutečnější však byla stávka dispečerů letového provozu, která ochromila lety nad celou Belgií v úterý od 14h až do pozdních večerních hodin. Byla vyhlášena jako 24-hodinová, ale díky rychlé kapitulaci zaměstnavatele trvala jen půl dne. I tak napáchala milionové škody a uvěznila tisíce cestujících na letištích. Vzhledem k okolnostem však váhám, jestli ji vůbec nazývat stávkou nebo prostě vydíráním. Posuďte sami. Byla vyhlášena - také jako solidární - bez varování, respektive jen pár hodin předem. A důvod? Propouštění? Snižování platů, které jsou u dispečerů vysoce nadprůměrné? Nikoliv, jen přesunutí dispečerů na jiné pracoviště, konkrétně z jednoho bruselského letiště (Charleroi) na druhé (Zaventem), tedy asi 60km. A jako třešnička na dortu: O kolik dispečerů se podle vás jednalo? Nebudu vás napínat... o dva!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Příborský Martin | čtvrtek 30.9.2010 12:18 | karma článku: 27,52 | přečteno: 1503x