Francouzské pokrytectví

V posledních dnech jsem zaznamenal hned dva skandální výroky vycházející z úst reprezentantů Francie. Všichni víme, že koncept fair play nepochází právě z této země a my sami s ním máme svoje problémy. Vadí mi však jistá nebetyčná drzost některých Francouzů - i když nechci nijak zobecňovat.

Nicholas Sarkozy

Včera jsme mohli vidět flagrantně neregulérní gól, který poslal Francii na fotbalové mistrovství do JAR na úkor Irska. Kromě Henryho basketbalu, který snad alespoň pomezní rozhodčí měl vidět, se jednalo i o ofsajd. Navíc se zápas odehrál po sporném rozhodnutí o nasazování týmů do baráže, kdy nerozhodovaly výsledky z kvalifikačních skupin, ale umístění na žebříčku FIFA. Tím pádem na sebe nemohly narazit silné týmy jako například Francie a Portugalsko, na což si Irové stěžovali. Nicméně dobře, je to sport, a tak někdy - s přispěním štěstí, diplomacie a chyby rozhodčích - uspěje i ten, kdo si to nezaslouží. Čekal bych ovšem aspoň trochu pokory a omluvu za úmyslné porušení pravidel. Místo toho slyšíme od Thierryho Henryho jen trapné a drzé: "Zeptejte se rozhodčího! Když to povolil, je to jeho problém."

Ale co je nám do nějakého fotbalisty. Víc mě rozčílil další výlev francouzského prezidenta, který před dvěma týdny kritizoval představitele zemí Visegrádské čtyřky za to, že se scházejí a radí před evropskými summity. Taková drzost je opravdu skandální, vezmeme-li v úvahu, že Francie se schází s Německem před téměř každým důležitým jednáním. Korunu tomu nasadili v těchto dnech, kdy ohlásili dohodu na společném kandidátovi na stálého předsedu Evropské rady. Co má tohle znamenat? Proč by právě tyto země měly deklarovat shodu na nějakém kandidátovi? Chtějí nám snad naznačit, že oni jsou ti nejdůležitější a, když oni se shodnou, my ostatní už to můžeme jenom odsouhlasit?

Myslím, že by se ostatní země měly takovému postupu, tj. zákulisním dohodám ještě před diskuzí na summitu, rázně postavit. Vstupujeme totiž do nové institucionální éry definované Lisabonskou smlouvou a jakékoliv podobné praktiky se mohou stát precedentem. Nejlépe by tedy bylo takto tlačeného kandidáta z principu vetovat.

Autor: Příborský Martin | čtvrtek 19.11.2009 11:41 | karma článku: 25,05 | přečteno: 1289x