Chvála přímé volby - výsledku navzdory

"Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale do smrti se budu bít, abyste měl právo to říkat." Tento výrok - jak při své inteligenci jistě víte (nezbytná vsuvka v českém moderním stylu debatování - pozn. red.) - se připisuje Voltairovi, i když ho pravděpodobně sám nikdy nevyslovil a nenapsal.

Taky bonmot

Parafrázoval bych jej takto: "Nesouhlasím s tím, jak volíte, ale vždy budu hájit vaše právo volit." Přestože nevyhrál můj kandidát, myslím, že přímá volba se ukázala jako přínosná. Probudila spoustu lidí z letargie a zvýšila zájem o politiku, což je pro zlepšení poměrů důležité. Nastavila zrcadlo celé společnosti, takže jsme se lépe poznali. A nezjistili jsme jen, kdo se bojí Sudeťáků, ale hlavně, jak si ceníme určitých hodnot a činů, např. pravdy, cti, fair play, vzájemné úcty, veřejného projevení názoru apod.

A ten výsledek není zase tak špatný. Nemůžeme přece čekat, že hned napoprvé dopadne vše ideálně. A přitom, kdyby neudělal spoustu chyb a celkové společenské klima nepřálo levici, tak by Karel Schwarzenberg dokonce zvítězil. Považte: bohatý šlechtic, jehož rod pochází z Německa a vlastní velký majetek v Rakousku, který se obtížně vyjadřuje, jehož žena je cizinka a nemluví česky atd. atp. Kdo by si před pár lety vůbec pomyslel, že by takový člověk mohl být přijatelný? Vůbec se naše společnost projevila jako velmi otevřená jinakosti, o čemž svědčí i popularita Franze a Okamury.

A že vyhrál Miloš Zeman? No, alespoň je to svébytná a výrazná osobnost, se kterou se (někdy bohužel) nebudeme nudit. Mám totiž obavu, že Parlament by zvolil taky levičáka, ale navíc nějakou šedou myš, tak aby nikomu moc nevadila a hlavně aby nemohla zastínit vůdce politických stran. Takový prezident by mohl být ještě horší a navíc bychom o něm díky absenci kampaně věděli mnohem méně.

Silný prezident může udělat mnoho dobrého, stejně jako napáchat spoustu zla. Miloš Zeman po faustovsku uzavřel smlouvu s ďáblem. Jednak tím, že požádal o podporu komunisty, a také, že se během kampaně snížil k podlostem, jež mu velká část veřejnosti jen tak nezapomene. Doufejme, že se pokusí využít svoji nabitou moc pro dobro společnosti a zachrání svoji duši dříve, než přijde zúčtování. Snad ho jeho "zbytnělé ego" - jak sám sebe charakterizoval - požene k tomu, aby se do historie zapsal pozitivně. A pokud ne, nemáme si na koho stěžovat...

Autor: Příborský Martin | pondělí 28.1.2013 7:38 | karma článku: 15,61 | přečteno: 517x