Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

sedivak

16. 7. 2010 16:54
Je někdy legrační,

když někdo jiný než fyzikální chemik se pokouší aplikovat termodynamické zákony třeba na společnost. Podle druhé věty termodynamické sice entropie, tedy část té "nevyužitelné" energie roste, avšak to platí jen pro uzavřené systémy. Naše Země uzavřeným systémem není, neboť přijímá energii od vnějšího tělesa, Slunce, proto zde není možné 2. větu použít. Pravý opak je pravdou - entropie na Zemi klesá - což je mj. dáno technologickým rozvojem, ale i jinými vlivy. Té ekonomické aplikaci nerozumím, ale je mi právě z tohoto důvodu krajně podezřelá.

0 0
možnosti

ihosama

16. 7. 2010 19:49
Entropie na zemi KLESA ???

Mily pane, jste vedle jak jedle.

Prirodni procesy bokem (ty jedou systematicky cestou zvysovani entropie) pouzivate fatalne vadny argument ze Entropie Lidskym pricinenim klesa.

Mam pro vas novinku: Nebyt exponencialniho rustu spotreby neobnovitelnych zdroju (a tedy jejich rozptyleni) v poslednich 300 a specialne v 20. stoleti 99% vasi lidi "vytvorene" koncentrace energie by nebylo. Na vytvoreni vyrobku (vysoce specificky) "koncentrujiciho" rekneme 100GJ hrube energie spotrebujeme odhadem 500-5000GJ univerzalni energie ve forme uhlovodanu.

Ano, tech uhlovodanu ktere po miliony let uskladnovaly energii ze Slunce o ktere tolik basnite.

A co se tyce Zeme jako absorbentu energie - vy snad blouznite. Aby mohla tato planeta fungovat jako absorbent enrgie ze slunce, musela by mit mrtve jadro. Jesli ovsem vite co to je.

0 0
možnosti

Boulder Dash

16. 7. 2010 8:10
zbytecne moc technicke

pro koho to bylo psano? Pro bezneho ctenare asi ne, co? Mam matematicke vzdelani, takze vzorecku se nebojim, ale chtelo by je to trochu vic vysvetlit a nejen je opsat z nejake knihy.

Jinak s celkovym pohledem souhlasim. Nemam rad neoliberalni fanatiky s bezmeznou doverou v samoorganizujici mystickou neviditelnou ruku trhu. Dokud mi nekterych z tech fanatiku nepredvede jeji fungovani matematicky v ramci teorie her.

0 0
možnosti

Ten co vypálilil Atlantu

16. 7. 2010 1:28
Ekonom nejsem

ale neviditelná ruka trhu je v podstatě univerzální fyzikální princip, kdy dochází k vyrovnání potenciálů energie a rychlost měny mimo jiné je závislá na rozdílu hladin energie.

A pak jsou tu tzv. ekonomové se svými vzorečky, kde je 5 součinitelů a pět proměnných, za který si může dosadit každý kdo chce a na papíře to vypadá dokonale. Proto jsou považováni ekonomové skutečnými vědci v podstatě za šarlatány. Teorie udržitelného rozvoje, taky dobrý, to znamená že někdo bude řídit technologický pokrok, jako že řekne, teď do 20:00 vynalezneš tohle a do zítřka tamto?? Jak to zní povědomě ve srovnání se zelenými diletanty, kteří prosazují neefektivní a parazitické větrníky a fotopanely a jedinou skutečně prograsivní jadernou technologii zatracují. ;-D

0 0
možnosti

Ten co vypálilil Atlantu

16. 7. 2010 1:30
Re: Ekonom nejsem

Místo trhu, který jasně říká že jaderná energie je to nejlepší máme tu udržitelné rozvojáře, kteří prostě ignorují fyzikální realitu. Odhadovat míru technického pokroku?? ;-D Během jednoho lidského života dokázal člověk vzlétnout v letadle těším jak vzduch a přistát na Měsíci. Co dál??:-/

0 0
možnosti

lesicatko

16. 7. 2010 0:27
V ekonomike nie som doma

Ale toto nevyznelo zle...

Dokonca to vyznelo dobre.

Žiadne neoliberálne jednoduché recepty ani zelené všeriešiace šetrenie ...ale logické argumenty pre a proti...

Len fakt škoda, že na tejto úrovni nie som v ekonomike doma. Každopádne pekný článok.

0 0
možnosti
  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1411x
Žena, Evropanka. Pro Dány "ta z Česka", pro Čechy "ta v Dánsku".