Diskuse

Fetiš růstu

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
FB

nejchytrejsi

25. 7. 2010 20:29
mnojo HDP

nejlepsi sou ty ucetni kejkle, kdy banda konzultantu libovolnou nesmyslnou sluzbou(casto pro stat), vytvori 100x vyssi HDP jak tovarna na brambory

0 0
možnosti
ON

ondra.novacisko.cz

25. 7. 2010 20:14
HDP měřit nemusíme

HDP rozhodně měřit nemusíme. Je to jen ukazatel, asi jako teplota vzduchu ve stínu. Může nás upozornit na to, že se něco děje. Ale rozhodně bysme podle něj neměli "přijímat opatření". Protože ukazatel vlastně k ničemu není, snad jen pro srovnání s okolím.

 

Bohužel stát kolikrát právě HDP nejen měří, ale odhaduje a názkladě odhadu pak sestavuje rozpočet. A tam je ta chyba lávky. Rozpočet by vždy měl být sestaven tak, aby výdaje následující rok byly ve výši příjmu z minulého roku. Pak nepotřebujeme měřit HDP, nebo ho dokonce odhadovat.

 

Bohužel, někteří se snaží odhadnout nejen HDP na příští rok, ale na příští desetiletí Rv

0 0
možnosti
JK

MiroTR

25. 7. 2010 10:20
HDP je jen jeden

z ukazatelů stavu ekonomiky.  Pokud nevezmete v úvahu i další ukazatele, nic moc to neříká.  Můžete mít vysoký HDP, ale pokud si každoročně půjčujete stamiliardy, není to dobré.  A naopak - nízký HDP nevadí, pokud je vyrovnaný rozpočet.

0 0
možnosti
PK

repanak

25. 7. 2010 9:50
Článek správně poukazuje

na riziko zveličování vývoje HDP. Docenit ho ale nepřeceňovat. Nechci srovnávat zcela s ukazateli typu hrubá výroba nebo výroba zboží ve stálých cenách, ale jaké operace na úrovni podniků a VHJ se dělaly aby tyto "veličiny" rostly. Dnes už nad jejich vývojem nebdí OV, KV,ÚV, takže tyto tlaky na HDP by neměly být. Zmínka o lokomotivách a toaleťáku je míněna spíše  na tolikrát v minulosti diskutovaný vývoj skupin 1 a 2.Nejde jen o teorii, na bývalém Ministerstvu průmyslu vždy kralovali chemici a spotřební průmysl hrál druhé housle. Poptávka v dnešní době nemusí ani dnes být racionální - třeba ve státním - pandury, pušky s vyhřívanou pažbou atd.

0 0
možnosti
PK

repanak

25. 7. 2010 9:57
Re: Článek správně poukazuje

Značné HDP vytvoří jistě bankovní sektor a stovky nebo asi spíše tisíce různých bezpečnostních agentur. Jak takový nárůst pocítí tkzv. obyčejný člověk? Má se skutečně o tolik lépe?

0 0
možnosti
JJ

TloolT

24. 7. 2010 23:17
Nevím

Co přesně je hlavní myšlenkou článku...To, že vysoké HDP neznamená, že se náhodně vybraný občan daného státu bude mít dobře? Je přeci samozřejmé, že to neplatí, protože HDP o jednom občanovi nic neříká. HDP porovnává sílu celých ekonomik, a ikdyž někdo tvrdí, že i pro ně je tento údaj nepřesný (třeba proto, že odklízení ekologické havárie, nebo léčba zlomené ruky zvedá HDP, ale přínos to není), tak po očištění o tyto činnosti vychází poměr nových hodnot téměř shodně s HDP.

To, jak se má konkrétní člověk v některé zemi, se počítá z příjmu na hlavu, upraveného o cenovou hladinu v daném státu (nepříklad Etiopan si může ve skutečnosti dovolit 4x více domácích služeb, než by odpovídalo čistě jeho příjmu v dolarech...v zahraničí má samozřejmě 4x méně)

A i toto číslo dobře koreluje s HDP/počtem obyvatel...takže pro první přiblížení toho, jak se asi má náhodný člověk v nějaké zemi se HDP použít dá.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

24. 7. 2010 20:54
Jen drobnou poznámku

Jakýkoliv agregovaný ukazatel nemá a nemůže posuzovat jednotlivost. Ať se jedná o HDP nebo jednoduchý (mnohými tolik napadaný) průměr.  Byly vymyšleny právě proto, aby agregovaly.

Ostatně: doporučujete sledovat chování a cítění 10 miliónů (nebo 6 miliard) obyvatel?

0 0
možnosti

rezjirrezjir

24. 7. 2010 21:06
Re: Jen drobnou poznámku

HDP je průměr?

0 0
možnosti
RH

Kruton

24. 7. 2010 19:59
HDP

Je to zvláštní, že ekonomie měří člověka jako ekonomického aktéra? HDP je ekonomický ukazatel, tak by neměl měřit míru duchovního osvícení ani body mass index..... Nezapomeňte, že v tržní ekonomice se veškerá produkce vyrábí na základě poptávky a pokud se zvyšuje produkce, která uspokojí poptávku, tak např. s větším počtem prodaných televizí, mají obyvatelé více televizí ve svých domovech či jinde, je tedy občan "obohacen" o vyšší produkci. Pokud chceme měřit kvalitu života, pak musíme opustit ekonomii a obrátit se na nějakou jinou vědu...

0 0
možnosti
RH

Kruton

24. 7. 2010 20:11
Re: HDP

Ještě bych chtěl doplnit, že Giniho koeficient, který zkoumá rozložení bohatství ve společnosti, neříká vůbec nic, ukazuje jen,  jaký díl koláče lidé dostanou, ale nedozvíte se, jak je koláč veliký. V praxi to většinou znamená, že čím větší rovnost, tím menší koláč si lidé dělí.  Za socialismu byla v naší společnosti větší rovnost, ale všichni víme, že nám dobře nebylo.

0 0
možnosti
VH

Totedyne

24. 7. 2010 19:54
...

S článkem souhlasím, dal jsem karmu, ale je tam jedno ale.

HDP je skutečně určitým ukazatelem, který něco ukazuje. Například, že Dánsko je vyspělejší, než Bulharsko. Vzorem pro ČR by tedy mělo být Dánsko. Jiná věc je, že ani v Dánsku nemohou být všichni lidé šťastní a spokojení. 

0 0
možnosti

rezjirrezjir

24. 7. 2010 21:10
Re: ...

Aby Dánsko bylo pro Česko vzorem, tak by a) Češi musili pít jako Daní, b) Dáni by se museli přestěhovat do Čech.

0 0
možnosti

rezjirrezjir

24. 7. 2010 19:52
Odkud máte tento citát

„Produkce lokomotiv byla oproti loňsku dvojnásobná. Pilné ruce našich údernic už dnes pracují na tom, aby příští rok výroba vzrostla o dalších 50 %. Všichni se tak budeme už za rok mít třikrát lépe než loni!"

Kdo kdy a kde to napsal. Máte to v uvozovkách, upozorňuji, neměla byste si tedy vymýšlet.

0 0
možnosti
P

pavel_poc

24. 7. 2010 19:47
Díky.

Osvěžující. Karma.R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1411x
Žena, Evropanka. Pro Dány "ta z Česka", pro Čechy "ta v Dánsku".