Trochu o runningu

Nebudu opakovat opakované, nebudu nabádat všechny ty co mají chuť začít běhat jak to uchopit. Nebudu nikoho poučovat a dávat odborné rady. Budu jen psát jak je to fajn, a co se dá objevit při amatérském sportování.

Přirozeně lidské je, že nachodíme za život tisíce kilometrů, k tomu je nutné přiřadit mnoho kilometrů naběhaných. Mnohokrát si to ani neuvědomujeme, ale vlastně jsme stále v poklusu. Dnešní způsob žití to tak vlastně vyžaduje.
Ještě existuje ten opačný přístup k běhání a tím je běh pro radost. Pro vnitřní duševní očistu, zisk fyzické kondice, kultivaci tělesné schránky, pozitivní přístup a export kladných pocitů na své okolí.
To všechno mi running (běh) dává. Jsem ten, který se stal "běžcem bláznem" co má potřebu téměř každý den běhat. Moje plus je, že jsem svou éru zahájil v zimním období. Letošní NEzima dovolovala sportovat téměř celý prosinec, leden i únor bez rizika umrznutíé či zapadnutí do závěje.
Z dob aktivního fotbalisty jsem získal znalosti jak se vhodně obléci a z období trenéra mám povědomí o vhodném způsobu přípravných cvičení. Proto jsem vyblokoval zbytečná zranění z přetížení konkrétních partií.
To zásadní co mi ovšem běhání v okolí mého bydliště nabídlo je skvělý vnitřní pocit, svobodu rozhodování, kam, kdy, kolik. Nedělám z běhání žádnou vědu, prostě se podle počasí obléknu, dle možností časových jdu dopoledne či odpoledne a teprve před domem si řeknu kam budu směřovat.
Jediné co jsem nechtěl podcenit je obutí. Dlouho jsem hledal poradce, kamaráda, který mi poradí, kterou značku a druh mám zvolit. Chyba lávky, musíte se rozhodnout sám, podle osobní zkušenosti. I tento proces má svůj přirozený vývoj. Jak správně napsal můj velezkušený kolega Zdeněk L.
Běhám ve svém roce 0 z 98% sám, prostě mi to tak vyhovuje, nemám nic proti těm fajn běžeckým skupinám, ale až to přijde možná si dám na sebe i startovní číslo.
Každému, kdo to vstřebá a bude mít běh jako své druhé JÁ chci popřát, aby vždy, když ve zdraví dokončí jeden z mnoha kilometrů cítil ten nepopsatelný pocit SVOBODY, POHODY, POZITIVNÍ ENERGIE.
Poznámka na závěr, všechny ty bonusy co mi dává running dokonce automaticky přenáším na své okolí, v zaměstnání a v okolí svých nejližších. Co říkáte, to už stojí za pokus začít.

Autor: Pavel Maršík | pondělí 17.3.2014 10:43 | karma článku: 7,77 | přečteno: 431x
  • Další články autora

Pavel Maršík

Najdi si svou pravdu

20.10.2021 v 22:52 | Karma: 6,78

Pavel Maršík

Od Husáka k Zemanovi

19.10.2021 v 8:17 | Karma: 24,59

Pavel Maršík

Smutný konec Prezidenta republiky

15.10.2021 v 9:48 | Karma: 23,41

Pavel Maršík

Filipe Pešáne, jako sorry

2.6.2021 v 9:53 | Karma: 4,40