Chce se mi zvracet...

Trochu již okřídlené úsloví z Černých baronů jsem si dovolil použít v názvu dnešního článku. Ve filmu se jednalo o reakci na hloupost a omezenost důstojníků, u mne to byla rekce na dnešní článek v LN.

  Ředitelka Nadace Charty 77 Božena Jirků byla jednou z gratulantek na narozeninové oslavě bývalého komunistického pohlavára Lubomíra Štrougala. LN s ní přinesly rozhovor na toto téma. Především na vhodnost její návštěvy a gratulace.
  Já si dovolím říct, že hovořit v tomto případě o vhodnosti je absurdní. Žádná, opakuji - žádná obhajoba není možná. Lubomír Štrougal byl jedním z hlavních představitelů komunistické éry, jeden čas byl mistrem vnitra. Je jasné, že z této pozice přímo odpovídal za perzekuce proti obyvatelstvu. Že lidé, kteří podepsali Chartu 77, byli první na ráně, je snad jasné a historicky doložené.
  Tedy prohlášení ředitelky nadace, která byla založena právě na podporu chartistů, jež pronásledoval režim pod taktovkou Lubomíra Štrougala, že : "Štrougal není žádný vrah, myslím si, že je z té garnitury slušnější", je na zvracení.
  Tato paní by s okamžitou platností neměla nadále mít s Nadací vůbec nic společného.
  Zapomeňme na demokratické kecy, že má každý právo na vlastní názor a chování ve svém volném čase. Nikoliv. Jste-li v určitém postavení, navíc prezentujete v tomto případě protipól všeho, co Štrougal ztvárňuje, nemůžete se jít k němu nacpat chlebíčky a zákusky. Nebo nemůžete být ředitelem této nadace.
  Bohužel toto je jasným obrazem současné společnosti, kdy demokracie zůstala daleko za obzorem a slušné chování je bráno jako nedostatek a negativní vlastnost. Došli jsme do bodu, kdy masky letí stranou a vítězné škleby odhalují skutečný charakter a příslušnost jejich vlastníků. Sbohem demokracie, pliveme na bojovníky za svobodu, disidenty, na všechny co trpěli pod karabáčem a zlovůlí bývalého režimu.
  Ještě že se Karel Kryl nedožil dne, kdy ředitelka Nadace Charty 77 obhajuje komunistického ministra vnitra. On by dokázal říct víc než já.

Tak já jen slovy klasika - chce se mi zvracet

 

 

Autor: Pavel Markel | pátek 24.10.2014 10:28 | karma článku: 30,53 | přečteno: 2010x
  • Další články autora

Pavel Markel

Chtěl bych svého policajta

10.11.2014 v 10:35 | Karma: 13,65

Pavel Markel

Vrazi ve jménu Božím

6.11.2014 v 10:30 | Karma: 22,98

Pavel Markel

Ještě očipovat

5.11.2014 v 10:36 | Karma: 24,00

Pavel Markel

Ležet v truhle, pěkně ztuhle

3.11.2014 v 10:37 | Karma: 15,54