Zamyšlení nad jednou tragedií

Na silnici vyhasl mladý život. Bohužel není téměř dne aby někdo nezahynul při autonehodě. Avšak tento konkrétní případ zaplnil stránky médií a vzbudil řadu diskusí. O co vlastně šlo:

Policie pronásledovala řidiče auta, které bylo hlášeno jako kradené. Řidič nereagoval na příkaz k zastavení a nastala honička. v rychlosti však nezvládl řízení a narazil do kolony aut nacházející se před ním. Následky byly tragické: Šest lidí zraněných, osm zničených aut a viník zahynul v troskách automobilu. Tolik fakta.

Avšak co bylo skutečnou příčinou této tragédie? Aktivita policie, nepřiměřená rychlost, nepříspůsobení jízdy stavu vozovky, ucpaná dálnice......

Nikoli. Hlavní příčinou tragédie je počítač. Zní to absurdně, mnozí jistě nyní nechápavě zakroutí hlavou co je to za nesmysl.

Ale on to tak velký nesmysl není. Dotyčný mladík totiž většinu svého času trávil u počítače, natáčel tzv. videoblogy na kterých hovořil k imaginárním posluchačům, komunikoval s nimi na sociálních sítích a především hrál hry... Jedna z jeho nejoblibenějších byla tzv. Mafie, která spočívala v tom, že se hráč zmocní auta s nímž se řítí po silnici předpisy nepředpisy, bourá do jiných aut a přejíždí chodce. No a pak  usedl za volant skutečného auta, rozjel se po skutečné silnici, a jal se aplikovat ony pocity z oné hry....

Příslušníci dnešní starší i střední generace se od dětství scházeli na hřištích, hráli na indiány, kopali do míče či hokejkama honili tenisák, kouřili tajně ve křovích s většinou neblahými následky apod. Posléze se v parcích a hospůdkách debatilo, hrálo na kytary, balily holky a poznávaly tak i klady a zápory každodenního skutečného života. A navázáná  přátelství trvají mnohdy celý život..

Většina dnešních teenagerů tráví veškerý svůj volný čas u počítačů. Buď hrají hry nebo komunikují přes sociální sítě s lidmi, které mnohdy v životě neviděli. Přestávají žít v reálném světě, přestávají rozlišovat mezi skutečným světem a světem virtuálním. 

Virtuální přátelství, virtuální výlety, virtuální jízdy, virtuální život.  To je současný styl. A  když se něco nezdaří, tak je přece možno začít  znova od začátku.

Avšak skutečný život restartovat nelze.....

 

 

Autor: Bedřich Marjanko | neděle 3.3.2013 18:15 | karma článku: 30,92 | přečteno: 1929x
  • Další články autora

Bedřich Marjanko

"Jdu s hlavou vztyčenou...."

26.6.2020 v 13:56 | Karma: 30,02

Bedřich Marjanko

„Zločin a trest"

16.4.2020 v 11:41 | Karma: 13,63

Bedřich Marjanko

Velikonoční zamyšlení….

10.4.2020 v 10:59 | Karma: 11,04