Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Připomínka jednoho "výročí"

Před týdnem jsme si připoměli již 95. výročí vzniku samostatného státu. Konaly se různé vzpomínkové akce, kladly se věnce k pomníkům prvního prezidenta, vojáci přísahali věrnost své vlasti, prezident vyznamenal řadu osobností a i "osobností".  Avšak i dnes si můžeme připomenout jedno výročí, které úzce souvisí s tím předešlým.

Právě před 95. lety 3. listopadu 1918 byl stržen Mariánský sloup na Staroměstském náměstí v Praze.

Podívejme se nejprve o jaký památník šlo:

Těsně před koncem třicetileté války, na podzim roku 1648, kdy švédská vojska  Malou Stranu a vydrancovala Pražský hrad, pokusila se ještě naposled dobýt Staré a Nové město pražské.  Město chránily hradby a nejsnadnější cestou k cíli byl proto Karlův most. Tehdy se zorganizovala skupina obránců, složená z nevycvičených měšťanů, řemeslníků a studentů Univerzity Karlovy, kteří vytvořili tzv. mariánskou legii. Postavili se dobře vycvičené a vyzbrojené profesionální armádě švédského království. Obránci města se rozhodli za každou cenu uhájit vstup do města přes Karlův most. Zde se postavili mnohonásobné přesile. Když jim docházely síly byl vysloven slib, že odvrátí-li se s pomoci Panny Marie nepřátelská vojska a zachrání tak Prahu před zničením, postaví jí jako výraz vděku a poděkování za ubránění města sloup s její sochou na vrcholu v centru města na Staroměstském rynku. Ne jako symbol vítězství, ale poděkování, vděčnosti za pomoc a ochranu v nejvyšší nouzi. Doufali v nemožné, doufali v zázrak. A skutečně se tenkrát v Praze zázrak stal. Pražané své město před mnohem silnějším nepřítelem uhájili.

Pražané svůj slib dodrželi. Po skončení války podali žádost císaři Ferdinandu III., který jejich návrh podpořil a jako mariánský ctitel se v této iniciativě osobně angažoval. Tak mohl být mariánský sloup po skončení jedné z nejhroznějších válek postaven. Stal se jedním z prvních mariánských sloupů v Evropě. Nebyl z mramoru a sochy z bronzu, ale z českého, hrubozrnného pískovce. Podobné sloupy byly později stavěny někdy i jako poděkování za ochranu před morovou nákazou a dalšími pohromami.

Sloup tak zde stál téměř třista let. Byl místem, kde se lidé setkávali, podobně jako dnes "u orloje" či "u koně". Patřil tak neodmyslitelně ke koloritu Starého města.  Později k němu v roce 1915 přibyl další symbol našich dějin, Šalounův Pomník Mistra Jana Husa. A tak svorně vedle sebe stál Mariánský sloup coby symbolika katolictví a Jan Hus jako symbol reformace.

Tato symbióza dvou náboženských směrů bohužel vydržela pouhé tři roky. Pak přišel onen listopadový den:

Na Bílou horu byl svolán tábor lidu. Když se lidé vraceli zpět do města, byli záměrně vedeni organizátory v čele s vůdcem tzv. žižkovské bohémy a známou figurkou Frantou Sauerem na Staroměstské náměstí. Ze Žižkova přijel objednaný hasičský vůz tažený koňmi  kde bylo naloženo veškeré technické vybavení potřebné ke stržení. Dav dorazil na Staroměstské náměstí před pátou hodinou večer. Původně chtěli sochu Panny Marie strhnout k nohám pomníku Mistra Jana Husa, katolického kněze, který sám byl velkým ctitelem Panny Marie a ve svých spisech o ní mluví s velkou úctou. Obecní zřízenec ale volal, že náraz dopadu zde rozbije mělko pod zemí uložený kanál. Proto bylo lano stočeno k Týnskému chrámu.  Lano však prasklo, protože bylo uvázáno nízko, pod těžištěm. Když v blízkém Obecním dvoře nedostali půjčit delší žebřík, shodili zadní pravou sochu anděla. Žebřík postavili na sokl, svázané lano přivázali výše a latí smyčku na sloupu postrčili ještě výš. Tehdy se však našli i ti, kteří s tímto činem nesouhlasili a utíkali do do Obecního domu, kde sídlil Národní výbor. Kde žádali, aby bylo stržení zabráněno. Setkali se spíše s nezájmem a spokojeností, že nejsou vybíjeny obchody. Na Staroměstské náměstí přesto odjeli autem tři členové výboru, mezi nimi i Václav Vilém Štech. Když se chtěli postavit proti stržení, setkali se jen s posměchem a odporem. Štech stačil zachránit jen obraz Panny Marie Rynecké. Stržení chtěl zabránit také hrabě Václav Kounic, který na místo přijel v automobilu. Vystoupil a s holýma rukama šel proti davu. Mluvil velmi dobře česky. Byl ale ztlučen.  Snaživý neznámý inženýr se nabídl, že bude akci řídit. Lano střídavě napínali a povolovali, až se sloup rozkýval a padl. Stržení provedli hlavně obyvatelé Žižkova. Jedni tahali za lano, druzí s holemi v rukou je bránili zejména proti místním obyvatelům, kteří vyběhli z domů a šli sloup bránit. Žižkov tehdy ještě nebyl součástí Prahy. Mariánský sloup tedy nestrhli Pražané. Ničení mělo ještě pokračovat na Karlově mostě shozením sousoší do Vltavy. Tomu však zabránili přivolaní vojáci a místní obyvatelé.

Tak skončil jeden z nejstarších barokních pomníků u nás a začalo to, co pokračovalo pak po celé dvacáté století. Bourání, vztyčování a opět bourání pomníků, soch či památníků.

Mariánský sloup je toho věčným symbolem.

Proto bychom si tuto událost měli připomenout, aby již nikdy k takovým podobným nemuselo docházet.

Psáno 3. listopadu 2013 v 16.30.

Autor: Bedřich Marjanko | neděle 3.11.2013 16:32 | karma článku: 21,60 | přečteno: 751x
  • Další články autora

Bedřich Marjanko

Malé ohlédnutí aneb Tento způsob roku….

Utichlo silvestrovské veselí a rachot pyrotechniky či ohňostrojů. Svět vstoupil do nového roku s letopočtem 2020. Dvě stejné číslice za sebou vždy vyvolávají určitý pocit magiky a něčeho zvláštního.

29.12.2020 v 10:19 | Karma: 11,64 | Přečteno: 290x | Diskuse| Ostatní

Bedřich Marjanko

"Jdu s hlavou vztyčenou...."

Je úterý 27. června 1950 5.35 hodin ráno. Obyčejný pracovní den. Tísíce naši občanů míří do práce, do továren či do úřadů, na vesnici ženy do chlévů a muži na pole. A děti se již těší na prázdniny... Obyčejný den.

26.6.2020 v 13:56 | Karma: 30,02 | Přečteno: 893x | Diskuse| Ostatní

Bedřich Marjanko

„Zločin a trest"

Tento název jsem si vypůjčil od ruského klasika F.M.Dostojevkého, třebaže to s jeho dílem ani tak nekoresponduje. Ale.... coby "vyučeného" historika mne napadla určitá dějinná souvislost toho co nyní prožíváme. Tak zalistujme....

16.4.2020 v 11:41 | Karma: 13,63 | Přečteno: 436x | Diskuse| Ostatní

Bedřich Marjanko

Velikonoční zamyšlení….

Zelený čtvrtek, Velký pátek, Bílá sobota, Boží hod, pondělní Pomlázka – to jsou Velikonoce, latinsky „pascha“, řecky „.????? – pascha“ a hebrejsky „???????? pesach“ což znamená „přechod“, „přejití“ či „uchránění“.

10.4.2020 v 10:59 | Karma: 11,04 | Přečteno: 237x | Diskuse| Osobní

Bedřich Marjanko

Kdepak jsou ti vlastenci, co se nimi stalo...

Z médií i sociálních sítí jsme slýchali odhodlání bránit naší vlast před nejrůznějšími nepřáteli. Znělo "tato zem je naše, vlast ubraníme" apod. Vznikly různé "domobrany" a z úst politiků bylo slovo "vlastenectví" v každé větě,

22.3.2020 v 14:39 | Karma: 46,25 | Přečteno: 22055x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 199
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1289x
Jsem člověk zajímající se o vše, co nás obklopuje.

Seznam rubrik