Kdopak je asi bližší panu prezidentovi?

Včera začal nový školní rok. Pro prvňáčky i studenty prvních ročníků středních i učňovských škol významný den. Otevírá se pro ně tak určitá nová etapa v jejich životě. A pro učitele opět nastává každodenní těžká a zodpovědná práce. Mnozí si myslí, že učitelské povolání není tak náročné jako jsou jiná zaměstnání. Avšak opak je pravdou. Povolání učitele je především zodpovědná práce, je to práce s dětmi, práce, jenž vyžaduje trpělivost a především pevné nervy.

První den nového školního roku je proto svým způsobem dnem významným a pro mnohé i svátečním. Vždyť kromě prvňáčků a nových studentů, nastupují do svého prvního zaměstnání i mladí kantoři.

Proto by si měl tento den zasloužit pozornost i široké veřejnosti. K tomu přispěla i hezká tradice, kterou zavedl první polistopadový prezident republiky Václav Havel, když při této příležitosti navštěvoval učitele i žáky v některé škole. Na tuto tradici navázal jeho nástupce Václav Klaus a hodlá v tom pokračovat i současný prezident Miloš Zeman.

To je bezesporu výborný počin, neboť návštěva hlavy státu dodá větší důstojnost a prestiž učitelskému povolání. A žákům a studentům přinese i hezký zážitek.

Miloš Zeman je prvním přímo voleným prezidentem v našich dějinách. Volili ho občané tohoto státu a nikoli úzká skupina lidí. To znamená, že by měl být blíž k oněm občanům nežli nějaké úzké skupince vyvolených. A k tomu samozřejmně patří i setkávání s těmito občany. Tak i třeba návštěva venkovské malotřídky v Horní Dolní, gymnázia či odborné střední školy v nějakém městečku. Anebo učňovské školy ve větším městě. Zde by se jistě pan prezident mohl seznámit s každodenními radostmi i strastmi učitelů a žáků, s nedostatkem finančních prostředků na mimoškolní aktivity, mnohdy zastaralým vybavením, absencí počítačů či jiných pomůcek atd. atd.  Avšak  jeho návštěva by byla i ctí pro celou obec, městečko i město.

Ale.

Miloš Zeman, jenž o sobě tvrdí, že je prezidentem dolních deseti milionů, nenavštívil ani malotřídku, ani venkovskou střední školu, ba ani učňák. Prezident republiky navštívil prestižní soukromé gymnázium v hlavním městě, kde se platí měsíční školné v hodnotě téměř poloviny penze řadového důchodce, a kde studuje jeho vlastní dcera! Školu se špičkovým vybavením a i s jistě dobře placenými profesory. Školu, kterou navštěvují studenti, kteří nemají obavy zda budou mít prostředky na lyžařský výcvik či školní výlet.

Pan prezident je skutečně lidový!!!!

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Bedřich Marjanko | úterý 3.9.2013 13:12 | karma článku: 44,56 | přečteno: 6556x
  • Další články autora

Bedřich Marjanko

"Jdu s hlavou vztyčenou...."

26.6.2020 v 13:56 | Karma: 30,02

Bedřich Marjanko

„Zločin a trest"

16.4.2020 v 11:41 | Karma: 13,63

Bedřich Marjanko

Velikonoční zamyšlení….

10.4.2020 v 10:59 | Karma: 11,04