Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KB

ladyevil_cz

8. 10. 2010 14:05
Gdyž ...

...coca cola...tak s cukrem ;-)

0 0
možnosti

CART09

11. 1. 2010 22:16
A není to jedno??

A není to jedno??

0 0
možnosti
T

tacet

11. 1. 2010 20:27
Jen naše tradice přežije .

Všichni  přestárlí  nositelé  dárků  postupně  odejdou .  Jen  náš  Ježíšek  zůstane .

0 0
možnosti
MN

chiquita.alex

11. 1. 2010 18:54
aktuálnost

Ve chvíli, kdy jsem psala tento fejeton, se ve všech novinách řešil "souboj" Santa Clause a Ježíška. Santa přijel i k nám do města, spolu s kamionem Coca Coly. A já osobně byla znechucena tou atmosférou, kdy se projdete po náměstí a nevidíte jesličky, ale Santu.

0 0
možnosti
AR

Finrod Felagund

11. 1. 2010 17:25
Podléháte velmi rozšířenému mýtu

o originalitě Ježíška v rámci české kultury. Musím Vás zklamat, původní je ta figura, které se říká v Americe Santa Claus i v Čechách, stejně jako prakticky v celé Evropě. Ježíšek se objevil za reformace jako trucpodnik proti katolické církvi, protože protestantismus neuznává svaté (a tedy ani sv. Mikuláše) a jako takový se udržel. To neříkám proto, že bych Ježíška neměl rád, mám tu tradici nekonečně radši než Mikuláše, ale je třeba uvést věci na pravou míru. Ostatně je to velmi dobře vidět - v Polsku roznáší dárky sv. Mikuláš vypadající přesně jako Santa Claus bez přestání celá staletí, protože je to země s nepřetržitou katolickou tradicí. Jen ve Slezsku je nosí Ježíšek a v Małopolsce a v Bieszczadach je nosí Gwiazdka (Betlémská hvězda). Ježíšek je kromě ČR jen na Slovensku (import z ČR) a v Německu (odkud byl export do ČR). Podobný trucpodnik mají třeba Norové, kteří vyvinuli vánoční trolly.

0 0
možnosti
P

PetraHor

11. 1. 2010 17:01
Ten obtloustlý starý

dědeček k nám rozhodně nepřišel z Ameriky. Společně s čertem a andělem dělá radost (většinou) dětem i u nás. (Údajně) v předečer svého úmrtí, 5. prosince.  Proč tedy urážet rohoto velice oblíbeného světce který nemůže za to, že se stal součástí kampaně na Coca Colu?

0 0
možnosti
  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 889x
Obyčejně neobyčejná, zvláštní a podivná. Studentka OA příležitostně zabíhá do svého imaginárního světa...

Seznam rubrik