Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tlustí rodiče, nejezděte do Británie

Norská sociálka se stala obrovským tématem diskusí. Velké potíže však mohou potkat rodiče i v dalších evropských zemích, mimo jiné též ve Velké Británii. Sexuální zneužívání je velký strašák a někdy může být i nevinné gesto chápáno jako nebezpečná indikace. V Británii existuje více důvodů, pro které může být dítě odebráno, jedním z nich je v obecné rovině zanedbání péče, což v realitě znamená mimo jiné též to, že je dítě obézní, a nejen dítě, dokonce postačí výrazná nadváha nastávající maminky.  

V posledních letech byly rodičům ve Velké Británii odebrány obézní děti , a to ve věku od miminek až po 15 let. V případě rodiček s váhou kolem 150 kg byly odebrány i jejich právě narozené děti. Ze strany orgánů péče o děti se ozývají hlasy o velkém nebezpečí obezity a o laxnosti některých pracovníků sociální péče, kteří nejsou dostatečně aktivní v odebírání dětí s nadváhou.

Nejedná se pochopitelně jen o metráčky, důvodů k odebrání dětí je více, postačí drobnost a anonymní udání, nejen modřina, ale i určitý projev, jako např. palec v puse (opravdu netypické gesto malého dítěte je interpretováno jako náznak sexuálního zneužívání) a sociálka vyrazí. Proces je neveřejný, informace nejsou přístupné a rodiče mají holt smůlu. Šikana se týkala i českých rodičů, byť žádný případ nebyl tolik medializován jako nyní norská kauza.

Ministerstvo zahraničí na svém webu upozorňuje, že „přestěhováním do Spojeného království čeští občané dobrovolně přenesli své obvyklé bydliště do této země a podrobili se tak jurisdikci tamějších orgánů“. Tedy jinak řečeno, ať se občané nijak nespoléhají na to, že u nás v Česku platí jiná pravidla a britské zákony jsou na ně krátké. Každý musí přece pochopit, že je povinen přizpůsobit se pravidlům místa, kam vycestoval.

Novinář Christopher Booke, který se dlouhodobě zabývá odebíráním dětí ve Velké Británii, uvádí: "Systém ochrany dítěte ničí základní principy britské spravedlnosti, proti rodičům shromáždí sociální služby množství důkazů, které rodiče nemají možnost před soudem zpochybnit. Expert najatý za obrovské peníze říká u soudu neuvěřitelné nesmysly.“ Booke popisuje jednotlivé případy, kdy děti byly odebírány na základě neověřených zpráv, původní obvinění rodičů se neprokázala, přičemž rodiče nemají ani možnost se účinně bránit, protože k obsahu šetření nemají přístup. Soudy pak rozhodují mechanicky a postupují v rozporu s principy spravedlivého rozhodování.    

Británie předvádí klasické socialistické smýšlení, jehož výsledkem je přesvědčení, že stát a jím kontrolované náhradní způsoby péče o děti jsou tím nejlepším, co je možné dětem poskytnout. Citová újma způsobená odebraným dětem má při rozhodování o budoucnosti dětí nulovou hodnotu. V některých případech hrozí dětem skutečně závažná újma dokonce až smrt, a účinný zákrok je na místě. Kam se však poděl zdravý rozum, který by dokázal posoudit, zda přece jen není lepší, aby faldaté dítě zůstalo mezi milujícími rodiči.

Šokující je však též druhý extrém. Loni byl poprvé v Británii potrestán gynekolog, který provedl ženskou obřízku, přičemž její provádění je trestným činem od roku 1985. Tento zákrok je v angličtině označován výstižnějším pojmem mrzačení ženských pohlavních orgánů (female genital mutilation). Velmi často se provádí dívkám před první menstruací, a to i přímo v Británii. Ženská obřízka často způsobuje další následné zdravotní komplikace, záněty, infekce, problémy s močením, neplodnost a pochopitelně též psychické problémy. Teprve loni se v Británii otevřela debata na toto téma, a čísla byla skutečně dramatická. Přesné počty nejsou známy, existují studie a odhady, hovoří se o desítkách tisíc dívek ve věku pod 15 let, které jsou ohroženy tímto trestným činem. Víc jak 200 případů bylo vyšetřováno v minulých pěti letech, a první proces proběhl až loni (téměř po 30 letech, co je obřízka trestná). Police se obvykle odmítala obřízkami zabývat s poukazem na odlišné kulturní zvyklosti. Praktikují se totiž v muslimské komunitě, i když obřízka původně i islámem nesouvisela.

Británie skutečně předvádí do nebe volající rozdílné zacházení s právy rodičů a s dětmi. Na jedné straně s poukazem na kulturní rozdíly je dovoleno mrzačit děti, na druhé straně se na dítě nemůžete křivě podívat, abyste o něj nepřišli. Právě tento diferencovaný přístup je jedním ze zdrojů velké frustrace. Přehlížení primitivního barbarství na jedné straně versus sofistikované sociální inženýrství na druhé. Českým rodičům by sklon k obezitě jako národní kulturní tradice nepochybně uznán nebyl. Orgány péče o děti mají bohužel někdy tendenci chovat se podle pravidla: dej nám více pravomocí a peklem se dětem odměníme.

 

citace: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/282828-nelehky-osud-ceskych-rodin-v-britanii/

Autor: Marie Kolářová | úterý 27.1.2015 12:58 | karma článku: 30,55 | přečteno: 2172x
  • Další články autora

Marie Kolářová

KSČM skončí, komunisté zůstanou

Tento volební výsledek je nejhorším od roku 1921, hřímal hlavní komunistický ideolog Josef Skála. S naprostou samozřejmostí se tímto přihlásil ke kontinuitě strany od samého jejího počátku.

30.10.2017 v 10:58 | Karma: 20,80 | Přečteno: 844x | Diskuse| Politika

Marie Kolářová

Češi vsadili při volbách na umělecký dojem a hledali spasitele

Češi si svůj skepticismus vyvažují tím, že v duši touží po příchodu spasitele, který zatočí se starými pořádky a nastolí lepší společnost. Existuje milión argumentů, že se jedná o pouhý sen, ale tím se přesvědčit nedají.

23.10.2017 v 11:45 | Karma: 27,93 | Přečteno: 2110x | Diskuse| Politika

Marie Kolářová

Zrušte stravenky, bude víc svobody

Stravenky patří k nejoblíbenějším zaměstnaneckým bonusům, a i když občas přijde na přetřes laškování s jejich rušením, v okamžiku, kdy se láme chleba, politici zařadí zpátečku a stravenkový byznys běží dál.

19.10.2017 v 11:44 | Karma: 22,25 | Přečteno: 977x | Diskuse| Společnost

Marie Kolářová

Rwanda měla šváby, Brno má slimáky

Milan Hrdlička, místostarosta Bohunic, vytáhl oblíbené téma diskusí na sociálních sítích a rádoby dvojsmyslně sepsal sloupek o škodlivosti slimáků. Samozřejmě myslel ty zahradní, kdyby náhodou s tím měl někdo problém.

12.10.2017 v 12:13 | Karma: 25,10 | Přečteno: 2729x | Diskuse| Společnost

Marie Kolářová

Jak okrádat bez taxametru

Taxikáři se v rámci svého protestu rozhodli naštvat ještě víc lidí než obvykle, a budou proto blokovat cestu na letiště. Potřebují se vypořádat s nekalou konkurencí Uberu.

2.10.2017 v 12:41 | Karma: 23,30 | Přečteno: 1232x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

Tlaková níže přinese mírné ochlazení. O víkendu bude oblačno, přijdou i bouřky

2. května 2024  6:54

Přímý přenos Silný vítr a nebezpečí vzniku požáru na vybraných místech v Česku hrozí ještě ve čtvrtek, výstrahy...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů. V Rusku, Číně i na Slovensku

2. května 2024  6:49

Spojené státy americké uvalily nové sankce na stovky osob a právnických subjektů. Souvisejí hlavně...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 139
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4036x
Mám ráda život, dlouhé letní večery a časná rána, která většinou nevidím. Hukot velkoměsta a klid lesní samoty. Důležité je nebrat se moc vážně, člověk pak nemůže být zklamaný. A k tomu trochu optimismu, protože nikdy nemůže být tak špatně, aby nemohlo být hůř.

Seznam rubrik