Vláda chce omezit právo na svobodné informace. A co přijde potom, pane Babiši, cenzura?

A co dál? Zakážete nepohodlná média? Začnete za nepohodlné dotazy a názory vyhazovat ze škol a propouštět ze zaměstnání? Zavedete opět tajnou státní policii, která bude na vše dohlížet?

Vláda Andreje Babiše použila oblíbenou metodu „přílepků“, kdy se k návrhu zákona, který je právě projednáván v parlamentu, „přilepí“ pozměňovací návrh jiného, již schváleného zákona, který s tím projednávaným naprosto nesouvisí, ale díky "přílepku" získá jinou podobu. Tato metoda byla oblíbená u všech politických stran v minulosti, protože navrhovatelé doufali, že ty drobné „přílepky“ které mají původní zákon výrazně změnit, uniknou pozornosti ostatních poslanců a ti ho schválí, nebo novinářů, kteří o něm nebudou psát a nejlépe všech. 

Proto Ústavní soud již v roce 2007 prohlásil „přílepky“ za neústavní, což ovšem nebrání Andreji Babišovi, který přišel do politiky dělat pořádek, aby je využil také.

A světe div se, jeho přílepek se vztahuje k zákonu o svobodném přístupu k informacím. (část 15. na straně 28) Podle těchto úprav už se zákon nebude vztahovat na poskytování informací o probíhajícím trestním řízení a osobách na něm zúčastněných, s výjimkou informací o rozhodnutích soudů ve věci samé. A aby si to každý šťoura dobře rozmyslel, základní pokuta za porušení tohoto zákona má horní hranici 1 000 000 Kč, pro média pak rovnou miliónů pět. Takže bacha.

Předkladatelům těchto úprav již asi bylo hloupé ty přílepky více konkretizovat a na rovinu napsat, že jde především o informace v kauze Čapí hnízdo, potažmo Andreji Babišovi, ale normálně myslícímu člověku to lehce dojde.

Takže bude-li zákon i s "přílepkem" schválen (abych nezapomněla, je to „zákon o zpracování osobních údajů“), a on bude, neboť hlasovací koalice ANO, KSČM, SPD má v parlamentu pohodlnou většinu, přičemž ANO potřebuje chránit svého šéfa, pro KSČM jsou takovéto metody alfou a omegou jejího pojetí demokracie a šéfa SPD také novináři otravují s dotazy na financování jeho stran, budou omezeny další práva a svobody občanů, které jsme získali po listopadu 1989.

Zachránit by to mohl ještě prezident Zeman tím, že zákon nepodepíše, ale na to se spoléhat nedá, protože ten už se na to určitě těší jako malý kluk na nové sáně, protože ta představa, kolik slušných lidí zase naštve...........

A tak si říkám, jak to bude pokračovat:

“Budou příští rok slušní a demokraticky smýšlející občané našeho státu slavit třicáté výročí "sametové revoluce", nebo budou ONI o půl roku dříve slavit první výročí "sametové kontrarevoluce"?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marie Jandová | středa 25.7.2018 12:13 | karma článku: 42,59 | přečteno: 2970x