Velmi variabilní morálka Andreje Babiše a jeho hnutí ANO

Andrej Babiš odmítá odejít z funkce i v případě, že bude prvoinstančně odsouzen. Odmítl totiž požadavek ČSSD, aby se do koaliční smlouvy zakotvila povinnost člena vlády rezignovat v případě prvoinstančního odsouzení.
Variabilní morální kodex

Bere si to nějak osobně, pan premiér v demisi, když ČSSD mluví o kterémkoliv členovi vlády. Ale asi ví proč.

Já sice nechápu, jak vůbec něco takového může někoho napadnout, každopádně jak se zdá, hnutí ANO bude muset z toho důvodu přistoupit k další inovaci svého slavného "Morálního kodexu", kterým chtělo ve svých začátcích přilákat co nejvíce voličů toužících po změně s vírou, že „ANO, bude líp“

V bodě 10 této „morální Ústavy“ hnutí ANO, se totiž původně uvádělo: „Reprezentant, proti němuž je zahájeno trestní stíhání, neprodleně rezignuje na volený mandát, na svou funkci ve Hnutí a na členství ve Hnutí“. Když ale hnutí s hrůzou zjistilo, že jeho morální kodex je moc přísný i na morálku některých jeho členů, včetně Andreje Babiše, bod deset změnilo na: „Reprezentant, proti němuž je podána obžaloba pro úmyslný trestný čin, nebo nedbalostní trestný čin spáchaný v souvislosti a ve spojení s výkonem veřejné funkce, neprodleně rezignuje na volený mandát, na svou funkci ve Hnutí a na členství ve Hnutí", a Andrej Babiš mohl dál předstírat, že se ho to netýká.

Jenomže nyní se ukazuje, že i tato inovace je moc přísná. Inovátoři totiž zapomněli na možnost, že člen hnutí bude skutečně odsouzen, takže zřejmě bude potřeba další změna. Nejspíše něco ve smyslu: „Reprezentant, který bude prvoinstančně odsouzen…“ nebo vyšší stupeň: „Reprezentant, který bude pravomocně odsouzen k podmíněnému trestu…“ až po stupeň nejvyšší: „Reprezentant, který bude pravomocně odsouzen k nepodmíněnému trestu…“, ale s tím už si zkušení právníci Andreje Babiše jistě poradí.

Andrej Babiš sice celou věc zlehčuje poukazováním na to, co budou členové vlády za ČSSD dělat, když bude jeho trestní stíhání zastaveno, zda třeba neodejdou z vlády, ale co by dělali? Budou rádi, že nesedí ve vládě s trestně stíhaným, nedej Bože odsouzeným člověkem.

Ale on sám, jako správný manažer, by měl mít připravený krizový scénář, co bude dělat ON, když trestní stíhání nejen, že nebude zastaveno, ale když bude i odsouzen? Jak to udělat, aby i v případě svého odsouzení mohl být i nadále ředitelem naší země, když bude třeba nejen v demisi, ale i ve vězení?  Kdepak, na další inovaci "Morálního kodexu" je nejvyšší čas.

Já nevím, jak se na tuto morální zásadovost a pevnost Andreje Babiše dívají členové jeho hnutí a jeho voliči, ale ráda bych jim připomněla jedno staré indiánské přísloví:

"Budeš-li následovat supa, dojdeš leda k mršině."

 

Autor: Marie Jandová | úterý 24.4.2018 8:07 | karma článku: 43,75 | přečteno: 3095x