Musí mít nutně prezident(ka) politické zkušenosti, když Zeman je má a jsou mu k ničemu?

Již bezmála třicet bude Miloš Zeman v politice a již sedmým rokem nás při každém svém veřejném vystoupení přesvědčuje o tom, že ani tak dlouhý pobyt v politice z něho dobrého a slušného prezidenta neudělal.

Přesto především jeho příznivci a lidé z institutu oposmluvního kumpána Klause shazovali úspěch budoucí slovenské prezidentky Zuzany Čaputové, když pochybovali o jejích schopnostech být dobrou prezidentkou pouze proto, že nemá politické zkušenosti.

No, nemá, ale já jsem přesvědčená, že nejen, že to není na škodu, ale že to je dokonce dobře. Proč by měl mít prezident(ka) dlouholeté politické zkušenosti, když mezi lidmi panuje všeobecně rozšířený názor, že politika lidi kazí.

A já si myslím, že tento názor je bohužel správný. Stačí si vzpomenout, jak se kolikrát pár měsíců po volbách nestačíme divit a říkáme si: "Toto je ten slušný a zásadový člověk, kterému jsem dala hlas? Co to mele? Jak se to chová?"  V politice totiž, zvláště té vysoké, je člověk odtržený od reality všedního dne a občanům se spíše vzdaluje, než aby se jim přibližoval. V ní se z Mažňáka nestane Mirek Dušín, ale opačně k tomu dochází.

Navíc při delším pobytu v politice si člověk logicky vytvoří spoustu nepřátel i v případě, že se nejedná o tak konfliktní a potměšilou osobu jako je náš "bonmotmann", pro kterého je vytváření nepřátel smyslem jeho (nejen politického) života, uráží lidi na potkání, a když někoho naštve, má druhé Vánoce. A když využívá své funkce k tomu, aby si vyřizoval účty s těmi, kdo mu ublížili, nebo "ublížili", je na nejhoršího prezidenta minimálně v polistopadové éře zaděláno. To u prezidenta nepolíbeného politikou nehrozí.

Já jsem přesvědčená, že místo politikem by měl být prezident především slušným člověkem  a diplomatem. Zvláště, když chce, jako ten náš, lidi spojovat a ne rozdělovat. A já ho na to, abych poznala, zda takový je, nepotřebuji znát třicet let, ale potřebuji k tomu jiný předpoklad: musím uznávat slušnost za základní společenskou normu  a za přednost, a ne ji považovat za slabost a nedostatek, jako to dělá prezident Zeman a jeho příznivci.

Umění politiky i diplomacie se dá naučit a nepotřebujete k tomu desítky let. Stačí být inteligentní a mít přirozené vlohy, což paní Čaputová nejspíše má. Konečně, ono se dá naučit i to slušné chování. Ale ne v případě, že jste od přírody neomalenec, sprosťák a hulvát. Pak se i po těch třiceti letech v politice chováte takto:

 

 

 

 

 

Autor: Marie Jandová | úterý 23.4.2019 8:10 | karma článku: 42,76 | přečteno: 2583x