Miroslav Kalousek má opět pravdu

Myslím tím jeho výzvu, aby ODS, KDU-ČSL a jeho TOP 09 podepsaly předvolební koalici pro volby do Poslanecké sněmovny v příštím roce.
Ten Kalousek si nedá pokoj.....

Já samozřejmě nemyslím právě tyto tři strany, mohou to být kterékoliv jiné, ale jak ukázaly krajské volby, vznik koalic je opravdu jediná cesta, jak se postavit populistickému Andreji Babišovi, který má k lákání voličů takřka neomezené finanční prostředky. Nemyslím ty jeho vlastní,  ale státní.

Také dnes se sice dají uzavírat koalice jak předvolební, tak i povolební (které jsou v podstatě nutností), ale já jsem přesvědčená, že cesta k porážce Andreje Babiše a jeho ochránce prezidenta Zemana, vede přes koalice předvolební.

Uzavřít koalici, vypracovat program - společný program - a jít do voleb.

Je pochopitelné, že by ten program musel obsahovat spoustu kompromisů, ale tak je to vždy. A je lepší řešit ty kompromisy v klidu půl roku před volbami, než pod tlakem veřejnosti, voličů, a  po cho pi tel ně prezidenta půl roku po volbách.

Nemělo by být zase tak neřešitelné vypracovat klíč, podle něhož se budou rozdělovat funkce v případě volebního úspěchu a sestavování vlády. Kdo bude premiér, vícepremiér, a tak podobně. Samozřejmě by se spousta detailů musela doladit až po volbách, protože je logické, že v koalici každý musí ze svého programu něco ubrat, a naopak akceptovat něco z volebních programů dalších koaličních stran.  Ale ta základní kostra by byla vytvořená, a podstatné je, že na to strany mají takřka rok, který zbývá do parlamentních voleb.

A co je podle mého úplně nejdůležitější - bylo by to naprosto férové vůči voličům.

Ti by se totiž mohli již před volbami seznámit s tím, s kým jejich strana bude vládnout, pokud vyhraje volby. (Pro upřesnění dodávám, že za výhru považuji to, když strana - koalice - dokáže sestavit vládu. Ne to, že získá nejvíc hlasů). Každopadně by nemohlo docházet k tomu, že po sestavení vlády budou voliči vyčítat straně, kterou volili, že je zradila.  Mohli by se totiž mnohem svobodněji, protože naprosto informovaně rozhodnout, koho volit,

Zda stranu, kterou preferují, a to i přesto, že  uzavřela koalici s jinými stranami. Nebo jinou stranu. Nebo jinou koalici.

Nebo, po vzoru moudrého pana prezidenta, zůstat sedět doma na zadku a na volby se vykašlat. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marie Jandová | čtvrtek 8.10.2020 7:13 | karma článku: 41,53 | přečteno: 1858x