Ministr Havlíček jde do boje s EU kvůli dotacím pro Agrofert, resp. pro Babiše

Tisíce podnikatelů a živnostníků jsou na pokraji krachu a někteří už zkrachovali vinou mnohdy nesmyslných vládních opatření a zmateného řízení během pandemie, ale ministr Havlíček jde bojovat za dotace pro Agrofert.

Jde bojovat o dotace pro člověka, který je trestně stíhaný pro podezření z dotačního podvodu, což je jako kdyby bojoval o udělení zbrojního pasu pro člověka podezřelého z vraždy.

Jde bojovat o dotace pro nenasytného miliardáře, kterému nestačí x miliard, protože on potřebuje xx miliard, ale jelikož je neschopný manažer a neumí je vydělat, musí je získávat na dotacích.

Jde bojovat o dotace pro člověka, který nikdy důvěryhodně nevysvětlil původ peněz, které mu pomohly v rozjezdu jeho podnikání

Jde bojovat o dotace pro bývalého spolupracovníka StB, což byla komunistická tajná policie na úrovni gestapa, které předal 15 udání.

Jde bojovat o dotace pro člověka, který vydrancoval státní kasu a spáchal astronomický dluh.

Jde bojovat o dotace pro člověka, který je podle auditu Evropské komise ve střetu zájmů. (A vůbec mu nevadí, že ve své oddané zaslepenosti tento střet vlastně potvrzuje.)

Sice svému boji eufemicky říká „vypuštění testovacího balónku“, ale ve skutečnosti se jedná o velice riskantní krok s nulovou šancí na úspěch, kterému pro změnu já říkám „dráždit hada bosou nohou“.

Ten boj počívá v tom, že ministerstvo průmyslu proplatilo dotaci na projekt  plastikářské společnosti Fatra, patřící do holdingu Agrofert, který audit Evropské komise označil za nezpůsobilý pro čerpání evropských peněz. Nyní si chce Havlíček říct EU o proplacení této dotace a po očekávaném zamítnutí se obrátit na soud, aby dotace pro soukromou firmu Agrofert povolil. Dokáže si někdo představit, že by stát, potažmo Havlíček takto bojoval kvůli nějakému jinému českému podnikateli nebo firmě? Navíc se jedná o velice riskantní „vypuštění balónku“, protože hrozí, že tento krok zablokuje proplácení dotací nejen pro Agrofert, ale i pro další české podnikatele a firmy.

Podle ministra Havlíčka je to prý jediná cesta, jak dostat celou věc k soudu. Ale kdo, proboha, krom Babiše, potřebuje, aby se to k soudu dostalo? Vždyť dotace, které nedostane Agrofert, nepropadnou. Dostanou je jiní, podle mého mnohem potřebnější, než pan multimiliardář.

Ale Havlíček jde do boje s výkřikem „buď dostane dotace i Babiš, nebo nikdo“!

Chová se takto zodpovědný státní úředník?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marie Jandová | středa 19.5.2021 6:32 | karma článku: 41,07 | přečteno: 1032x