Koalice rozhodla správně - prezident by měl být nestranický, nadstranický a nestranný

Prostě občanský. Je proto dobře, že koalice Spolu nepostavila žádného svého kandidáta a uvedla pouze tři jména, která bude podporovat: Danuše Nerudová, Petr Pavel a Pavel Fischer.
Začít bychom mohli tím, že zvítězí slušný člověk

Je to prakticky stejné, jako kdyby řekla "nepodpoříme Babiše ani nikoho z ANO, další necháme na našich voličích. Oni si to zaslouží a my jim věříme". Což je velmi rozumné a přesně v duchu toho, že prezident má být volený lidem a ne stranickými sekretariáty.

V únoru premiér Fiala prohlásil, že chce nalézt pro prezidentské volby silného kandidáta s šancí na vítězství nad populisty a radikály. Nyní, po komunálních, a především senátních volbách, které probíhají stejným systémem jako volby prezidentské a populisté s radikály až na jednoho propadli, voliči koalici podle mého názoru přesvědčili, že žádný populista ani radikál nemá na zvolení šanci, a proto správně od hledání vlastního kandidáta upustili. Voliči totiž opět ukázali, že se v důležitých chvílích umí rozhodnout odpovědně.

Já už jsem podepsala petici Petru Pavlovi i Danuši Nerudové a věřím, že senátoři koalice (mají jich, na rozdíl od ANO a SPD dost) podpoří Pavla Fischera. Je mi totiž jedno, kdo z těch tří - a věřím, že jeden z nich to bude - se stane prezidentem. Dokonce mi nevadí ani vojenská a komunistická minulost generála Pavla, protože si říkám, že když byl dobrý pro NATO, je dobrý i pro nás. A navíc, z čistě ženského hlediska, je to fešák. :-)

Pro mě je podstatné, že to nebude někdo podobný jako byl Zeman, nebo by byl Babiš, připadně některý z jeho zaměstnanců.

Takže já osobně jsem s rozhodnutím koalice velmi spokojená a věřím, že pokud ti z těchto tří  kandidátů, kteří nepostoupí do druhého kola, podpoří toho třetího, tak vyhraje.

A ideální by bylo, kdyby do druhého kola postoupili z této trojice kandidáti dva.

Jinak se omlouvám, ale do diskuse se zapojím až večer kolem osmé, neb mám ban. :-)

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marie Jandová | středa 5.10.2022 8:21 | karma článku: 42,15 | přečteno: 2453x