Kdy jindy protestovat proti zlu, než 17. listopadu – v „Den boje za svobodu a demokracii“?

V roce 1939 protestovali studenti proti zlu nacistickému, v roce 1989 jejich následovníci proti zlu komunistickému. A v roce 2018 protestují lidé proti zlu dvojice prezident Zeman – premiér Babiš.

Mají na to právo, protože právo na demonstrace jim dává Ústava, která zatím stále ještě platí, i když právě tito dva pánové by si ji nejraději předělali k obrazu svému.

„Demonstrace je shromáždění lidí na veřejném prostranství za účelem předvedení společného názoru, zpravidla politického rázu. Od roku 1990 se pořádání demonstrací řídí zákonem č. 84/1990 Sb., o právu shromažďovacím, který jednoznačně stanoví, že k jejich uspořádání není třeba předchozího povolení, ale jen oznámení, které je ovšem potřeba podat alespoň 5 dnů předem nejčastěji místnímu obecnímu úřadu. Je pouze zakázáno demonstrovat v okruhu 100 m od budov obou komor Parlamentu a Ústavního soudu, nebo míst, kde tyto instituce právě zasedají“, říká tetička Wiki.

Nikde ani slova o tom, proti komu se smí demonstrovat, a proti komu ne, nebo že by se nesmělo demonstrovat proti demokraticky zvoleným politikům.

Má to logiku, protože proti nedemokraticky zvoleným politikům se demonstrovat nesmí, jelikož to jsou většinou diktátoři typu vůdce KLDR - Kim Čong-una, nebo čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, dále též  generálního tajemníka Ústředního výboru Komunistické strany Číny a předsedy Ústřední vojenské komise, v neposlední řadě  Zemanova kámoše, proti kterému se nesmí demonstrovat dokonce ani v Praze. Stejně tak se nesmí vůbec, nebo s tvrdými následky demonstrovat proti těm, kteří sice ve svých zemích byli zvoleni demokraticky, ale diktátoři se z nich stali, jako například běloruský prezident Lukašenko,  nebo ruský prezident-premiér-prezident atd. Putin, další Zemanův kámoš.

Takže když se ti v demokratických volbách zvolení politici a jejich příznivci začínají chovat jako kdysi totalitní komunisté, nebo diktátoři typu Lukašenka, či Putina v současnosti - „Nikdy neodstoupím“, „Pověřím ho znovu“, "Nesmí se demonstrovat", tak to jasně ukazuje, že tyto demonstrace jsou na místě a jsou potřeba.

A k  tomu tento svátek - 17. listopad -  je.

Zveřejněno s laskavým svolením autora

 

 

Autor: Marie Jandová | pondělí 19.11.2018 9:07 | karma článku: 41,83 | přečteno: 1202x