Kauza H-Systém: Kdo chce okrást okradeného, soucit ani podporu nezaslouží!

Družstevníci z BD Svatopluk chtějí okrást stejně postižené spoluklienty z H–Systému, které již okradl Petr Smetka, a ještě se dovolávají pomoci. Na to se dá odpovědět jen slovy klasika: „To jste družstevníci!?“
h systém

Počáteční obrovská vlna soucitu a podpory pro tyto lidi (ode mě ne) začala opadávat poté, kdy se k lidem dostaly podrobnosti o tom, jak se tito družstevníci chovali a chovají. Nejčastější reakce jsou nyní tyto: „Je to kruté a bylo mi jich líto, ale nyní se ukazuje, že si za to mohou sami.“ Případně: „Ukazuje se, že likvidátor i soud postupují podle práva.“

Podporu už tito lidé mají pouze u těch, kteří mají k právu, spravedlnosti a slušnosti stejně špatný vztah jako oni.  Vůbec proto vlastně nepřekvapí, že ji našli také u prezidenta Zemana a předsedy vlády Andreje Babiše.

Pídit se po přesných důvodech podpory Miloše Zemana nemá smysl, protože je nejspíše vzhledem ke svému duševnímu stavu nezná ani on sám, ale u Andreje Babiše, předsedy vlády, tedy nejvyššího exekutivního orgánu, který v demokratické zemi NESMÍ zasahovat do moci soudní, vidím důvody dva.

Zaprvé myslím, že Andrej Babiš cítí k družstevníkům sympatie, protože se vlastně chovají stejně jako on. K dosažení svých cílů neváhají bezohledně porušit práva jiných a ignorovat právo a spravedlnost, stejně jako soudní rozsudky. Bývalí obchodní partneři, a ještě lépe konkurenti, Andreje Babiše by o tom mohli vyprávět.  Bohužel ne všichni, protože někteří z nich skončili na mizině a zemřeli.

No a zadruhé -  máme před sebou volby. A toto je ideální možnost, jak se zviditelnit a ukázat se v dobrém světle. Takže Andrej Babiš se vnutil do role „moderátora“ mezi družstevníky a správcem konkursní podstaty. Co na tom, že mu tato role z titulu funkce vůbec nepřísluší? Co na tom, že ho k ní neopravňují ani jeho morální a lidské vlastnosti a navíc ještě namíchne Jaromíra Soukupa, nejlepšího českého moderátora všech dob? Náš starostlivý premiér se snaží pomoci, ač je to věc čistě mezi klienty (všemi klienty) H systému, likvidátorem a soudy.

Takže ukázat se v dobrém světle a získat politické body je hlavním důvodem Babišova angažmá. On by jim mohl pomoci i jako soukromá osoba. Při jeho finančních možnostech by pro něho jistě nebyl problém „sáhnout do šrajtofle“ a dát jim nějakou tu pětku. Ale na to on je zase opatrný. Jednak zase tolik volebních hlasů to není, jednak on pomáhá rád, ale ze státního.

Autor: Marie Jandová | pondělí 30.7.2018 12:43 | karma článku: 44,20 | přečteno: 7512x