Andrej Babiš obral Bohuslava Sobotku o vše, ale nemohl mu vzít slušnost, hrdost a čest

Přebral mu voliče, přivlastnil si úspěchy jeho vlády, obsadil jeho premiérské křeslo a zcizil i sociálnědemokratické know-how. Ale slušnost, hrdost a čest si Bohuslav Sobotka vzít nenechal. A přitom právě to chybí Babišovi nejvíc.
Sobotka Babiš

Bylo komické, když Andrej Babiš jedním dechem vychvaloval bývalou (Sobotkovu) vládu, aby druhým dechem dodával, že její premiér je neschopný. Přitom sám Babiš v ní nebyl do konce jejího funkčního období, zatímco Bohuslav Sobotka ji do jejího řádného konce řídil. A nutno říci, že dobře, z pohledu sociálnědemokratického voliče dokonce výborně. To je můj subjektivní názor, protože voličkou ČSSD jsem nikdy nebyla.

Jsem přesvědčená, že pan Sobotka byl nejlepším polistopadovým sociálnědemokratickým premiérem, který byl mnohem silnější, než se říká. Podařilo se mu splnit podstatnou část volebního programu sociální demokracie, včetně zvyšování platů, za což se mu dokonce dostalo kritiky (oprávněné) od Andreje Babiše, který ovšem nyní neváhá toto socdemácké know-how používat také, když slibuje levnější pivo, nebo jízdné (skoro) zadarmo.

Bohuslav Sobotka se musel vyrovnávat s neustálým okopáváním kotníků od svého ministra financí, s pomstychtivostí prezidenta Zemana i s vnitrostranickým pučem, který Zeman organizoval, a přesto provedl vládu celým funkčním obdobím prakticky bez skandálů. Komické je, že jediné dva větší skandály jdou za Andrejem Babišem, který Bohuslava Sobotku nyní nahradil. Tím prvním byla Babišova evidence v seznamu spolupracovníků StB, tím druhým podezření na dotační podvod v kauze Čapí hnízdo, kvůli kterému musel Babiš nakonec vládu opustit.

Přesto, z pro mě nepochopitelných důvodů, voliči Sobotku potrestali a Babiše odměnili. I tak dokázal Bohuslav Sobotka odejít slušně a se ctí, když se rozhodl opustit i parlamentní lavici přesto, že si tam mohl za takřka celé funkční období "vysedět" slušné peníze.

To by náš nový premiér bez důvěry, Andrej Babiš, nikdy nedokázal. Ten se bude do smrti soudit, že spolupracovníkem StB nebyl.

 

 

 

 

Autor: Marie Jandová | pondělí 26.3.2018 11:38 | karma článku: 41,10 | přečteno: 1571x