Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Věci (až nechutně) veřejné

Nemohu si pomoci, ale v tuto chvíli jakoby seděli na lavici obžalovaných vedle politika Bárty i tisíce českých lékařů, úředníků, ministrů, premiérů, ředitelů škol, manažerů veřejných akciovek, manažerů politických stran, apod.

Co to musí být za soudní případ, že se na všech titulních stranách našich webových informačních serverů objevoval několik dní online (!) přenos z jednání soudu. Kdy naposled se stalo, že soudní místnost přetýkala novináři, kteří jako jeden muž psali rovnou minutu po minutě zpravodajstní o tom, co řekl který svědek, nebo co přinesl který z obžalovaných? Podobnou poblicitu by asi měla snad jen návštěva marťanů, kteří by přiletěli hlasovat s Jyrkou Paroubků v parlamentu, jak kdysi sliboval.

Nechápu!

Na druhou stranu, je to asi trochu logické. Je to totiž z jistého pohledu brutálně přitažlivé téma. Považte. Kdy naposled bylo v soudní síni slyšet slovo korupce? Kdy naposledy byl významný politik na lavici obžalovaných? A vůbec není důležité, o co vlastně jde. Media jsou extrémně nadržená na tohle téma. Vlastně se o něm učí psát, protože v minulých letech se o korupci vůbec nepsalo, jako by neexistovala. Přitom víme, že pravý opak je pravdou. Jen se o tom prostě nesmělo mluvit. Zažíváme tedy jakousi novou Sametovou revoluci, už jsme dospělí, už některé věci chápeme, ale znovu chceme zažít ten opojný pocit něčeho nezmámého, nového a voňavého.

Přitom celá tato „revoluce“, viděna objektivně, je vlastně .. hledám správné slovo. Ano, bizární. To je asi ten nejlepší termín. Bizární!

Bizární je, že na lavici obžalovaných je politik, který se svou stranou razil boj proti korupci.

Bizární je, že nikdo vlastně pořádně nechápe, o jakou korupci, nebo o co vlastně má v tomto případu jít. Vidíme plno korupce kolem sebe, vidíme rozkrádání majetku po miliardách. Vidíme politické strany, které nabízejí svým členům slevové karty ná nákup různého zboží (ODS)... To není zavazování si členů věrností? Proč tedy Vít Bárta nemohl také někoho zavazovat? A dělal to vůbec?

Bizární je, že to není soud, ale divadlo. Velké, nechutné, a zcela politické divadlo. Nejde o hlavní hrdiny, jde o to, aby všichni kolem křičeli: Fůj! Hanba! Narazit na kůl! Jde o to, aby se ukázalo, že v této korupcí prolezlé zemi se i korupce může dostat před soud. Fajn, napišme článek o tom, že probíhá takový soud, ale online zpravodajství na všech portálech? Několik dní trvající otvíráky na všech serverech????

Bizární je celá kauza kolem vnitřního rozkladu VV – nahrávání, špiclování, apod. Ale upřímně, ve které straně toto není? Ve které straně se interně neuplácí, hmotně nebo nehmotně, nešpicluje, nepodráží? Není samotná politika, jako obchod s mocí (jak se to dneska poněkud mylně chápe a praktikuje) prostě jen o tom, koho jak uplatit?

Připusťme teď na chvilku, že by se zjistilo soudem, že Vít Bárta nikoho neuplácel, respektive, že o korupci nešlo. Zkusme jen chvíli uvažovat. Znamenalo by to, že veřejnost začne Bártu chápat jako nekorupčníka? Že nic nespáchal? Těžko. Obrovská medializace sama rovnou odsoudila Bártu a další aktéry k tomu, že něco prostě spáchali a je třeba je potrestat. Jak by veřejnost pojmenovala soudce, který si dovolil nikoho neodsoudit? Myslím, že fotbalová „černá svině“ by v tuto chvíli byla ta nejvíce mírumilovná nadávka za všech...

Není tedy nakonec nejvíce bizární sama země, ve které žijeme? Vždyť se podívejme na to, co všechno by se tu dalo například považovat za korupci:

- Zdravotnictví „zdarma“

- Nízké platy ve zdravotnictví – používalo se donedávna nošení různých dárků (lahev whiskey, apod)

- Nízké platy ve státní správě. Přitom je veřejným tajemstvím, že úředníci berou plno odměn nad rámec platu. Není tohle snad závazek loajality, nezavazuje si nadřízený odměnami své podřízené?

- Zneužívání cestovních a jiných náhrad poslanci, senátory, apod.

- Studium politiků na vysoké škole – není to samo o sobě korupce, pokud to není pod přísným dohledem? Kdo s politickým mandátem má právo vykonávat svou funci tak usilovně, že má možnost jestě vystudovat jednu nebo dvě vysoké školy při výkonu svého mandátu? A nemá náhodou ve škole nějaké výhody proti ostatním studentům?

- Jízdné pro rodiny zaměstnanců DPP zdarma

- Slevové karty pro členy politických stran

- Zdarma vstupenky pro politiky na sportovní utkání

- a tisíce dalších podobných zvláštností...

Tedy, nemohu si pomoci, ale v tuto chvíli jakoby seděli na lavici obžalovaných vedle politika Bárty i tisíce českých lékařů, úředníků, ministrů, premiérů, ředitelů škol, manažerů veřejných akciovek, manažerů politických stran, apod.

Media podle všeho mají skutečně zadání bulvarizovat tento proces a udělat z něho téma. V jednu chvíli se psalo o tom, že Vít Bárta si poplakal. Nedivil bych se mu, možná si v tu chvíli uvědomil, že stejně jako silniční pirát Lacina si musel připadat lítostivě, když mu soud napařil 5 let, přitom jako dobytek jezdí v této zemi každý druhý, nebo jako řidič autobusu Svoboda, který vyjádřil graficky to, co si myslí 90 procent tohoto národa, a dostal za to červenou kartu z rukou manželky Íčka Langera, je tato země prostě bizární a touží po první krvi, prvních odsouzených, ať je to kdokoliv.

Nuže senátoři, dejte rozházet na tribuny chléb pro lůzu, hry mohou začít! Přineste lidem krev a oni vás za to budou milovat!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marek Volf | středa 14.3.2012 14:34 | karma článku: 21,63 | přečteno: 1105x
  • Další články autora

Marek Volf

Berbrova mafie nabývá opět na síle?

Když lízli Berbra, kdekdo si řekl “Konečně, už bylo na čase” nebo spíš “Pozdě, ale přece”. Ale potom Berbra pustili a ono to trochu vypadá, že se možná vše zase vrací do starých smrdutých kolejí.

13.3.2021 v 8:42 | Karma: 15,61 | Přečteno: 622x | Diskuse| Sport

Marek Volf

Banánové Česko: Dročkaři di Praga

Tak nám zase stávkovali dročkaři v Praze. Tahle informace mne vždycky dojme. Podobně dojemná je už snad jen stávka dělníků ve Škoda Auto za vyšší platy (aktuálně přes 40 tisíc CZK a plánován dvojciferný růst).. :)

10.2.2018 v 8:45 | Karma: 25,33 | Přečteno: 869x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Marek Volf

Uprchlíci jsou testem, jak vážně to myslíme s Evropou a demokracií

Svět se mění mnohem rychleji než kdykoliv dříve. I když se to nezdá, demokracie není normou, není ani právem a stojí plno sil ji udržet. Uprchlíci jsou jen jedním z testů Evropy a demokracie. Po nich přijdou další podobné testy.

25.9.2015 v 9:45 | Karma: 8,81 | Přečteno: 835x | Diskuse| Ostatní

Marek Volf

Tunel Blanka za 43G mých 40 červených nevyřeší

Tak neuvěřitelné se stalo skutečností – Blanka se otevřela. Už jsme ani nedoufali, děkujeme. Kdyby se ale peníze daly jinam, pomohly by všem Pražanům – radši bych třeba projížděl semafory na zelenou.

22.9.2015 v 10:17 | Karma: 12,30 | Přečteno: 514x | Diskuse| Ostatní

Marek Volf

Kopněme do balonu za lepší svět !

Co se dá udělat pro dobrou věc? Darovat oblečení? Peníze? Někdy stačí i kopnout do balónu. A když do něj kopnete spolu s klukem z Keni, pak vytvoříte nový most mezi kulturami.

26.6.2015 v 8:00 | Karma: 5,11 | Přečteno: 208x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Putin se na inauguraci ujal dalšího mandátu, čekají se změny ve vládě

7. května 2024  10:11,  aktualizováno  12:32

Ruský prezident Vladimir Putin při úterní okázalé inauguraci v Kremlu zahájil svůj pátý mandát v...

Na Pražském okruhu se převrátil náklaďák, přes svodidla omezuje oba směry

7. května 2024  11:14,  aktualizováno  12:29

Na druhém kilometru Pražského okruhu u Jesenice havarovalo nákladní auto, které se převrátilo na...

Našli jsme odposlech, mysleli Poláci před jednáním vlády. Omyl, šlo o ozvučení

7. května 2024  9:39,  aktualizováno  12:05

Zařízení, které našly polské bezpečnostní služby v Katovicích v sále, kde se sejde polská vláda,...

Rusko přestalo používat Kerčský most, armádu radši zásobuje po nových tratích

7. května 2024  11:44

Rusko k dodávkám vojenské techniky invazním jednotkám na Ukrajině přestalo používat Kerčský most,...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2317x
Hrdý táta dvou synů a manžel skvělé ženy. Psát budu o všem, co si to zaslouží. Ale v rámci šetření času vás čtenářů nebudu psát zas tak často :)

Seznam rubrik