Tunel Blanka za 43G mých 40 červených nevyřeší

Tak neuvěřitelné se stalo skutečností – Blanka se otevřela. Už jsme ani nedoufali, děkujeme. Kdyby se ale peníze daly jinam, pomohly by všem Pražanům – radši bych třeba projížděl semafory na zelenou. 

Koukám na plánek Prahy, kde je zobrazeno, jak nám Blanka vlastně pomůže a docházím k názoru, že spíše nijak. Doprava v Praze se tím v celku evidentně moc nevylepší. Ano – z jedné strany města (západ) se dá lépe do některých částí Prahy a opačně. Toto je přínos investice za 43 miliard? Mě se třeba tato investice nijak nedotkne, pravděpodobně budu mít tak maximálně jednou ročně potřebu Blanku využít.

Mám zato, že mnohem lepší by bylo investovat podobné peníze do synchronizace semaforů. Dnes ráno jsem udělal test – jel jsem do centra a zpět na okraj Prahy. Cestou jsem projel cca 50 semaforů. Na kolik svítila zelená? Správně, na celých pěti. Tedy na desetině semaforů. Jinými slovy, 40x jsem se musel rozjíždět, brzdit a stát v na světlech. Každého napadne, že tohle je naprostý masakr. Kdyby světla byla optimalizována, dojel bych k dalším světlům povolenou rychlostí tak, že bych měl zelenou a zcela výjimečně bych brzdil na světlech. Prahu bych tak projel podstatně rychleji a propálil méně benzínu, což znamená méně kolon a méně emisí.

Nic naplat, Blanka (od slova blanca = čistá, což je moc pěkný paradox :) ), už je uhrazena, na projíždění zelených semaforů si budeme muset ještě mnoho let počkat.  

Autor: Marek Volf | úterý 22.9.2015 10:17 | karma článku: 12,30 | přečteno: 514x