Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zákulisní hra: Kde jsou kandidáti parlamentních stran? Bude druhé kolo?

Zítra v 14.00 se otevřou volební místnosti a Česká republika si v historicky druhé přímé volbě bude volit hlavu státu. Budeme mít historicky čtvrtého prezidenta? Obhájí Miloš Zeman mandát stylem „osm se pere, devátý se směje“?

HLEDÁNÍ ŽENY

Mezi devítkou kandidátů není žádná žena, zatímco v roce 2013 se o prezidentský úřad ucházely tři ženy – Jana Bobošíková, Tataňa Fischerová a Zuzana Roithová. Mrzí mě, že ODS nepostavila do prezidentské volby vlastního kandidáta. Přitom ve svých řadách má hráčku s vysokým potenciálem – bývalou předsedkyni Poslanecké sněmovny Miroslavu Němcovou. Česká republika by si po bouřlivém období Miloše Zemana zasloužila v prezidentském úřadu noblesu Miroslavy Němcové.

SILNÝ PROTIZEMANOVSKÝ TÁBOR

Kdo není spokojený s Milošem Zemanem, tak má z čeho vybírat. Za tzv. „protizemanovské“ kandidáty se považují: Michal Horáček, Pavel Fischer, Marek Hilšer, Jiří Drahoš, Jiří Hynek, Vratislav Kulhánek i Mirek Topolánek. Petr Hannig při startu své kampaně prohlásil: „A kdyby z jakéhokoliv důvodu prezident Zeman nekandidoval, tak by současná politika hlavy státu nebyla zachována,“ proto jej nepovažuji za protizemovského kandidáta. Kdo je spokojený s Milošem Zemanem v úřadu prezidenta, tak jistě nemá důvod jej znovu nevolit. Snad jen kdyby měl obavy nad jeho zdravotním stavem, který je hojně v médiích diskutován.

Marně hledám kandidáty z parlamentních politických stran. V minulých volbách ČSSD navrhovala Jiřího Dientsbiera. Nyní ovšem vlastní kandidát chybí a straně se dále štěpí – Jiří Drahoš nebo Miloš Zeman? Občanští demokraté v minulých prezidentských volbách utrpěli krutou porážku, když Přemysl Sobotka nezískal ani 3 % hlasů. Možná i proto letos strana nemá vlastního kandidáta. Dokonce ani nikoho veřejně nepodpořila, ale jen voličům sdělila, že si přeje konec Miloše Zemana. V prvním kole se hlasy voličů ODS rozdrobí mezí sedmičku nezemanovských kandidátů a Miloše Zemana samotného. TOP 09 minule vsadila na tvář Karla Schwarzenberga, který se stal kometou prvního kola, ale v druhém prohrál se současnou hlavou státu. TOP 09 je v jiné roli než před pěti lety a postoj je podobný jako u ODS, akorát se očekává největší koncentrace voličů mezi Marka Hilšera, Jiřího Drahoše a Michala Horáčka. V neposlední řadě vlastního kandidáta měla i KDU-ČSL a komunisté. Zatímco komunisté podporují Miloše Zemana, tak KDU-ČSL zastává podobný postoj jako ostatní středo-pravého strany politického spektra. Fenomén současné politické scény hnutí ANO rovněž nemá vlastního kandidáta, ale špičky hnutí včetně premiéra Babiše podporují Miloše Zemana. Toho podporuje také SPD.

KDO VYZVE ZEMANA V DRUHÉM KOLE?

Nabízí se několik otázek k těmto volbám:

1) Kdo volby vyhraje?

2) Bude se konat druhé kolo?

3) Postoupí-li Zeman do druhého kola, tak kdo jej vyzve?

O postupu Miloše Zemana do druhého kole není třeba spekulovat. Miloše Zeman má silnou podporu politiků – ANO, SPD, KSČM a část ČSSD. Nejedná se pouze o politický obchod budoucí vládní garnitury? Tomio Okamura by byl jistě velmi silným hráčem v prezidentské volbě, ale na poslední chvíli se rozhodl, že jeho hnutí SPD nebude mít vlastního kandidáta. Neočekávají komunisté, SPD či část ČSSD jednání Miloše Zemana s ANO o jejich účasti ve vládě? Odpovědi se dozvíme až několik týdnů po volbách.

Se vší úctou ke všem kandidátům se domnívám, že trojice Jiří Hynek, Vratislav Kulhánek a Petr Hannig nemá příliš velkou šanci uspět. Jejich podpora v kampani je zatím velmi malá, ačkoliv osobně by mi rozhodně nevadilo, kdyby na hradě seděl jeden z dvojice Hynek – Kulhánek.

Především díky silné pětici nevážnějších vyzyvatelů Miloše Zemana se domnívám, že dojde k druhému kolu. Nevěřím, že by Zeman získal přes 50 % již v prvním kole. Velkou roli v tom sehraje Mirek Topolánek, který má potenciál získat část voličů, kteří volili Zemana. Topolánek je silný hráč. V předvolební kampani nazýval věci pravými jmény a mluvil i o své minulosti, která je jeho nejtěžší závaží. Dojde-li na druhé kole Zeman – Topolánek, tak se dočkáme ostrého střetu, kdy očekávám, že Topolánek ukáže svoji sílu a dokáže voliče přesvědčit svojí energií a rozhledem. Topolánek by musel výrazně s plným nasazením  bojovat o ostatní nezemanovské voliče.

Vážným vyzyvatelem je také Michal Horáček, který svoji kampaň vede již přes rok a jako jediný z kandidátů si ji sám financuje. Horáček v předvolebním boji ukázal velký přehled. Druhé kolo Horáček – Zeman by bylo lákavé, ale Horáček by se musel vypořádat s velkým deficitem – politickou nezkušeností, která se ukázala již v debatě s Mirkem Topolánkem. Oproti Topolánkovi by ovšem získal nezemanovské voliče mnohem snáze.

Nejčastěji se ovšem hovoří o jménu Jiří Drahoš. Bývalý předseda Akademie věd ČR má největší podporu českých osobností v boji o prezidentský úřad. Za nejvážnějšího vyzyvatele Zemana ho označují také sázkové kanceláře a předvolební průzkumy. V něčem připomíná Jana Fischera, který byl také v roce 2013 označován za favorita, ale závěr kampaně nezvládl. Podobně si vede i Jiří Drahoš. Jeho pozice byla mnohem silnější před Vánoci než nyní. Drahoš má ovšem velký potenciál v druhém kole získat voliče protizemanovských kandidátů, což například u Mirka Topolánka není jisté. Jak zvládl Jiří Drahoš závěr kampaně, ohodnotí voliči u volebních uren již zítra a v sobotu.

Za dva černé koně prezidentské volby bych označil Pavla Fischera a Marka Hilšera. Marek Hilšer kandiduje coby lékař a občanský aktivista. Mezi mnohými je označován za kandidáta s nejčistším štítem. Neuspěje-li Hilšer ve volbách, tak by jistě měl v politice zůstat. Působí velmi vyzrále a má o politice velký přehled. Zatímco Drahoš mi připomíná Jana Fischera z minulé politické volby, tak Pavel Fischer mi připomíná Karla Schwarzenberga. Má velmi kvalitní závěr své kampaně a jeho podpora sílí. Jistě by dokázal oslovit v druhém kole všechny voliče z protizemanovského tábora. Dokážeme se znovu překvapení a uvidíme v druhém kole Pavla Fischera?

VOLÍM TOPOLÁNKA, ALE …….

 V prezidentské volbě, jak jsem zmínil na začátku, bych si na hradu dokázal představit sedm kandidátů – Drahoše, Fischera, Horáčka, Hilšera, Hynka, Kulhánka a Topolánka. Vzhledem k tomu, že roli prezidenta považuji za politickou funkci, tak podporuji Mirka Topolánka. Vím, že by byl silným prezidentem, který se poučil ze svých chyb z minulosti. Není to optimální kandidát, ale chci v prezidentském úřadu osobu s politickou minulostí.

 Kdyby Mirek Topolánek nekandidoval, tak bych dlouze rozmýšlel mezi Horáčkem, Hilšerem a Fischerem. Vzhledem k závěru své kampaně bych zítra volil Pavla Fischera, který mě v posledních dnech výrazně zaujal. V druhém kole jsem připravený volit nezemanovského kandidáta. Podpořím i Jiřího Drahoše v eventuálním druhém kole, u kterého nyní postrádám jasné názorové zařazení. 

Autor: Marek Tvrz | čtvrtek 11.1.2018 18:45 | karma článku: 10,13 | přečteno: 366x
  • Další články autora

Marek Tvrz

ODS na křižovatce: Bude dál kráčet nová moderní ODS?

Občanská demokratická strana, která příští týden oslaví neuvěřitelných 33 let své existence, má za sebou již 31. kongres, který proběhl tento víkend v Ostravě. Personálně téměř beze změny, ale nastává renesance programu a myšlení.

14.4.2024 v 21:01 | Karma: 7,93 | Přečteno: 329x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Marek Tvrz

Nebezpečné nevolnosti „doktora“ Volného

Poslanec Volný je poslední týdny hvězdou sociálních sítí. Bohužel pozornost si nevysloužil žádným skvostným počinem, ale prostými dezinformaci, kterými zaplavuje své sociální sítě a jeho armáda ochotně informace šíří dál...

10.3.2021 v 13:20 | Karma: 15,84 | Přečteno: 365x | Diskuse| Politika

Marek Tvrz

Maturanti? Rukojmí Andreje Babiše v politickém boji

Minulý týden premiér Babiš prezentoval návrh ohledně úředních maturit. To vše v době, kdy české zdravotnictví zažívá největší nápor v historii, podnikatelé krachují a tiskové konference Vlády se staly bizarními.

9.3.2021 v 11:30 | Karma: 14,48 | Přečteno: 328x | Diskuse| Politika

Marek Tvrz

Sport a koronavirus: Jak pandemie ovlivňuje sportování v Česku

Vyhlášení Nouzového stavu českou vládou mělo přímý dopad na sport v Česku. Ten se ze dne na den úplně zastavil. Jestliže se kluby připravovaly na sehrání zápasů bez diváků, tak jen pár hodin poté přišla úplná stopka.

21.4.2020 v 20:38 | Karma: 5,09 | Přečteno: 160x | Diskuse| Společnost

Marek Tvrz

Vyloučení VK ml. z ODS je správným krokem

Sobota 16. 3. 2019 byla pro mnoho občanských demokratů a voličů očekávaným dnem. V pražské La Fabrice se konala Programová konference a ve večerních hodinách výkonná rada rozhodovala o budoucnosti Václava Klause mladšího.

17.3.2019 v 0:55 | Karma: 32,30 | Přečteno: 1425x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  14:47

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

„Mimořádně trapné“. Akademici a ekonomové kritizují úroveň Tulejových publikací

3. května 2024  14:09

Kandidát na ministra pro vědu, výzkum a inovace Pavel Tuleja publikoval své práce v potenciálně...

  • Počet článků 18
  • Celková karma 7,93
  • Průměrná čtenost 784x
Živnostník, fotbalový funkcionář, volnočasový sportovec, člen ODS.

Seznam rubrik